Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další oběť ruské cenzury: Novinářce Marii Ponomarenkové hrozí za „falešné“ zprávy až 15 let vězení

Autor: pma - 
28. dubna 2022
12:39

Britský deník Daily Mail v úterý ráno informoval o dalším hrdinském činu mezi ruskými zpravodajci. Novinářka Maria Ponomarenková z Petrohradu byla zatčena a obžalována za „záměrné šíření nepravdivých informací o ruské armádě“. Pokud ji středeční soud uzná vinnou, mohlo by ji čekat až 15 let za mřížemi!

Ne každý Rus s válkou na Ukrajině, kterou na konci února rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, souhlasí. Někteří se nebojí svůj názor dávat veřejně najevo, i když jim za „záměrné šíření nepravdivých informací o ruské armádě“ hrozí až 15 let odnětí svobody.

Nevěřte propagandě, lžou vám tady

Mezi odvážlivci byla krátce po začátku války provládní moderátorka Marina Ovsjannikovová. Ta během živých večerních zpráv na ruské státní televizi vystoupila s transparentem. Na tom stálo: „Nevěřte propagandě. Lžou vám tady. Rusové proti válce.“. Její čin mnoho lidí ocenilo jako velké a statečné gesto. 

Přiznala pravdu o zavražděných civilistech 

Podobně jako Ovsjannikovová se zachovala i novinářka Maria Ponomarenková z Petrohradu. Ta měla během vysílání údajně šířit „falešné zprávy“ o úmrtích ukrajinských civilistů v přístavním městě Mariupol a lidech skrývajících se v divadle před palbou ruských vojáků. Korespondentka RusNews byla policií zadržena a čeká ve vazbě, než s ní ve středu proběhne soud. 

Dle telegramových zpráv má Maria dvě nezletilé dcery. Jako zpravodajka pokrývala události pro RusNews v Barnaulu, Novosibirsku a Petrohradu.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Dohady o stavu Putina sílí! Šokující milost Zemana na stole. A Noha čeká na nové srdce.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa