Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinářka protestovala proti válce v přímém přenosu: Teď získala prestižní místo

Autor: ČTK - 
11. dubna 2022
14:27

Německý list Die Welt přijal jako svou zpravodajku ruskou novinářku Marinu Ovsjannikovovou. Žena se před časem dostala na titulní stránky novin, když protestovala v živém vysílání státní televize proti ruské invazi na Ukrajinu. S odvoláním na německou mediální skupinu Axel Springer to dnes uvedla agentura Reuters.

Třiačtyřicetiletá novinářka bude psát a točit reportáže z Ukrajiny a Ruska pro deník Die Welt i pro televizní zpravodajský kanál Welt.

Ovjsannikovová v polovině března narušila živé vysílání nejsledovanější ruské televizní stanice Pervyj kanal. V hlavním vysílacím čase se objevila za zády moderátorky a roztáhla plakát s nápisem, kde mimo jiné stálo: „Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou“.

Ovsjannikovovou poté zadržela policie a byla jí udělena pokuta 30 000 rublů (přibližně 6700 korun). Úřady poté ženu obvinily z diskreditace armády, soud se bude tímto obviněním zabývat 14. dubna. Žurnalistce zřejmě hrozí další pokuta ve výši 30 000 až 50 000 rublů (přibližně 6700 až 11 300 korun). Není jasné, zda novinářka bude čelit ještě nějakému dalšímu, závažnějšímu obvinění. V zemi byl nedávno přijat zákon, podle kterého lidem označujícím operaci Moskvy na Ukrajině za „válku“ či „invazi“ hrozí až 15 let vězení.

Ovjsannikovová svým protestem „hájila nejdůležitější novinářskou etiku – navzdory hrozbě státní represe“, uvedl v prohlášení šéfredaktor listu Die Welt Ulf Poschard. „Jsem nadšený, že s ní mohu spolupracovat,“ dodal.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Novinářka před měsícem řekla Reuters, že se obává o svou bezpečnost, ale doufá, že její manifest otevře oči Rusům zaslepeným propagandou. Rusko opustit nechce, v televizi dala už dříve výpověď. Rusy od prvního protestu v televizi opakovaně vyzvala k odsouzení ruské invaze na Ukrajinu.

Video  Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody.  - reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa