Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin hrozí raketou, která „nemá obdoby“. Sarmat má za sebou první test, hlásí Kreml

Autor: ČTK - 
20. dubna 2022
19:59

Rusko úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu Sarmat, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Prezident Vladimir Putin vzápětí prohlásil, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko. Sarmat patří k nové generaci ruských strategických zbraní, jejichž vývoj Putin ohlásil v předvečer prezidentských voleb v roce 2018.

„Blahopřeji k úspěšnému vypuštění mezikontinentální balistické rakety Sarmat. Je to velká a významná událost v rozvoji perspektivních zbraňových systémů ruské armády,“ řekl Putin podle agentury TASS. Podle prezidenta se zbraň vyznačuje nejvyššími technickými parametry a je schopna překonat všechny prostředky moderní protiraketové obrany. 

„Nemá obdoby ve světě a ještě dlouho mít nebude. Tato skutečně jedinečná zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska vůči vnějším hrozbám a přiměje k přemýšlení ty, kdo se v zápalu zběsilé, agresivní rétoriky snaží ohrožovat naši zemi,“ zdůraznil šéf státu.

Těžkou mezikontinentální raketu Sarmat, která je na kapalné palivo a je odpalovaná z podzemních sil, označil server Armadninoviny.cz svého času za „ruskou superraketu pro konec světa“. Jejím úkolem je totiž způsobit nepříteli co nejtěžší ztráty na civilních cílech a zlomit tak jeho odhodlání pokračovat v boji.

Do výzbroje by raketa mohla být podle dřívějších vyjádření ruských představitelů zařazena v letošním roce. Ministerstvo obrany dnes uvedlo, že se tak stane po završení nynějších zkoušek. Jeden raketový pluk se již připravuje na přezbrojení.

Raketa odstartovala dnes odpoledne z podzemního sila na kosmodromu Pleseck u Archangelska na severu evropského Ruska a cvičné hlavice zasáhly polygon Kura na poloostrově Kamčatka na Dálném východě. Raketa je s to dopravit bojové hlavice na jakékoliv místo na Zemi, a to jak přes severní, tak jižní pól, poznamenal TASS.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video  Putin je masový vrah a gangster, míní senátor Fischer. S takovými lidmi se nevyjednává  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

romanetta ( 21. dubna 2022 07:10 )

Jakou svět neviděl. Obušku z pytle ven.

Jirik-ta ( 21. dubna 2022 03:48 )

saze to budou, ale bez satelitní navigace jaksi

Jirik-ta ( 20. dubna 2022 20:35 )

tato raketa by byla použita za války, nejprve by se ale rozhodovalo v kosmu

Jirik-ta ( 20. dubna 2022 20:29 )

Já myslel že je Putin a Rusko na lopatkách. A oni zatím takhle. 1.5. 2022 je první splátka za dodávky energií z Ruska v rublech Tak to nezmeškejte Seriozní odběratel plní své závazky včas a nekrade.

Zobrazit celou diskusi