Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaderné zbraně i stíhačky ve formaci Z: Rusko nacvičovalo bujaré oslavy Dne vítězství

Autor: Mii, swp - 
20. dubna 2022
10:47

Oslavy konce druhé světové války neboli Den vítězství jsou v Rusku tradičně bujaré. Poslední dva roky je administrativa Vladimira Putina musela kvůli covidu omezit, o to větší je plánuje letos. Souvisí s tím i válka na Ukrajině, federace se podle televize CNN bude snažit invazi ukončit právě do 9. května. Rusko již přehlídku začalo nacvičovat, k vidění byly tisíce vojáků, zbraně schopné odpalovat jaderné hlavice i stíhačky, které létaly ve formaci Z.

Podle politologa Bena Soodovara z King’s College London se ruská armáda ocitá pod velkým tlakem, aby na Den vítězství byla schopna prezentovat alespoň dílčí úspěch na Ukrajině. Putin totiž před lidem přednese velkou řeč, ve které se bude chtít postavit do role zachránce, který zvládl zemi ubránit před agresory, podobně jako Rusko v roce 1945 zvítězilo nad nacismem.

Rusko se tak i kvůli ztrátám na většině území Ukrajiny rozhodlo zaměřit na Donbas, což je jediná oblast, kterou v tuto chvíli zřejmě dokáže ovládnout. „Bude to znamenat více bombardování,“ nastínil Soodovar pro NBCNews, co Ukrajinu v následujících dnech čeká. Okupanti se podle něj zaměří především na Charkov a Mariupol. Nebudou to ale mít jednoduché, Ukrajina do těchto míst poslala své nejlepší obránce.

Dříve chtěl dorazit i Zeman

Ať už boj o Donbas dopadne jakkoliv, Rusko vojenskou přehlídku na Den vítězství začalo nacvičovat. Udělalo tak během Velikonoc na polygonu Alabino nedaleko Moskvy a nácviku se účastnilo více než 11 tisíc vojáků a 200 kusů techniky a letadel. Část mužů byli absolventi akademie ruského ministerstva obrany.

Nebem při akci proletělo cvičně 62 letounů a 15 bojových vrtulníků. Nechybělo ani 8 stíhaček MIG-29, které vytvořily ve vzduchu formaci ve tvaru Z. Právě toto písmeno Rusko používá na Ukrajině jako symbol války. Rusové rovněž ukázali letadlo Iljušin II-80, přezdívané „doomsday plane“, protože jej lze použít pro řízení jaderné války, a strategické bombardéry Tupolev Tu-160.

V souvislosti s jadernými zbraněmi byla při ruském nácviku vojenské přehlídky k vidění také mezikontinentální balistická raketa Jars RS-24. Ta může na vzdálenost kolem 12 tisíc kilometrů dopravit až deset jaderných hlavic.

Ohledně technických novinek, které Rusko na přehlídce tradičně představuje, je ale ticho po pěšině. Také není jisté, zda pozvánku na akci dostali některé zahraniční osobnosti, alespoň ze zemí, které válku na Ukrajině přímo neodsoudily.

V roce 2020 se na oslavy Dne vítězství chystal do Moskvy i prezident Miloš Zeman, nakonec se však neúčastnil kvůli epidemiologickým opatřením. To bylo ještě před tím, než se Česko ocitlo na ruském seznamu „nikoliv přátelských zemí“. Loni nicméně na přehlídku dorazil český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

Zobrazit celý online

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa