Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin tvoří „otcovskou armádu“, míní experti. Rusko verbuje dobrovolníky do 60 let

Autor: sova - 
6. dubna 2022
21:55

Ruská média tvrdí, že ve dvou sibiřských městech žádají vysloužilé vojáky, aby nastoupili do služby. Země se tak údajně obrací k „otcovské armádě“, protože verbuje dobrovolníky do 60 let, aby nahradili ty, kteří padli v krutých bojích na Ukrajině. A těch není málo. NATO se domnívá, že zemřelo 15 000 ruských vojáků, zatímco Ukrajina uvádí 18 300 mrtvých. Píše to britský list Daily Mail.

V zoufalé snaze získat další velitele tanků, odstřelovače a ženisty byli ve dvou sibiřských městech Čeljabinsku a Ťumeni požádáni vysloužilí vojáci, aby se připojili k ruské armádě, protože podle odhadů zemřelo 15 000 Putinových vojáků.

Podle deníku The Times bylo do bojů povoláno již asi 60 000 záložníků, převážně z míst daleko za Moskvou. To je spolu s mladými, mezi 18 a 27 lety, nezkušenými mladými branci, kteří slouží asi rok, zhruba čtvrtina ruské armády.

Rusko tvrdí, že na Ukrajině brance nenasazuje. Přesto jich bylo povoláno 134 500, i když jen malý počet jich byl poslán bojovat.

„Levný“ konec války

Mathieu Boulègue, vedoucí výzkumný pracovník v oblasti ruského válečnictví think tanku Chatham House, řekl, že „odvedenci jsou používáni k tomu, aby řídili nákladní auto z bodu A do bodu B.“

„Nejsou určeni pro válečné operace. Pokud potřebují někoho, kdo bude vozit munici nebo zdravotnický materiál, může to udělat i šedesátiletý stařec,“ dodal Boulègue.

Na stránkách Defense Post také napsal, že kladné hodnocení ruského prezidenta, které je v současné době na úrovni 80 %, se pravděpodobně nezmění, protože Vladimir Putin se snaží ukončit válku „levně“.

„S ohledem na občany proto ruské ministerstvo obrany 25. března nepravdivě prohlásilo, že mise je splněna,“ míní expert.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Naráží na oznámení, že „počáteční cíle byly splněny“, a nyní se ruské síly mohou zaměřit na „osvobození“ Donbasu jako vojenskou prioritu.

„Putin však lže, aby se dostal ze špatné situace. Nejde o nic jiného než o vykonstruovanou státní propagandu, jejímž cílem je zachovat si vnitřní tvář,“ dodal Mathieu Boulègue.

Video  Rusové měli šířit kontaminovanou půdu! A Kuchařová promluvila: Podváděl ji exmanžel?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa