Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Putinův kuchař“ u Wagnerovců. Oligarcha ve zničené základně dál popírá spojení s žoldáky

Autor: mav - 
16. srpna 2022
10:40

Okolo žoldnéřské Wagnerovy skupiny se vrší spousty otázek, záhad a konspirací. Dosud své působení víceméně tajila a mlžila, neboť jsou v Rusku soukromé armády zakázané. Oligarcha Jevgenij Prigožin, známý coby „Putinův kuchař“, žaloval novináře, když ho se skupinou spojovali. Jenže o víkendu údajnou žoldnéřskou základnu bombardovali Ukrajinci, zrovna když se tam ukazoval Prigožin osobně. Nebo je to všechno jinak?

Pár dní před útokem, 8. srpna, sdílel ruský vojenský korespondent („vojenkor“, jak se říká polooficiálním bloggerům-novinářům) Sergej Sreda snímky z dobytého města Popasna. Jeví se tak, že mu zapózovali přímo Wagnerovci, a to u své provizorní základny. Na bytovce je zřetelně vidět adresa: Mirinovskaja 12. Do týdne byl údajný štáb zničen.

„Vojenský zpravodaj přijel na základnu, pořídil fotky a napsal radostný příspěvek,“ komentoval na Telegramu kanál Ukraine Now. „Ozbrojené síly Ukrajiny měly také velkou radost a poslaly Wagnerovcům žhavý dárek.“ O „tipu od ruského zpravodaje" hovořil i gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj; v ukrajinské televizi uvedl, že při víkendovém zásahu štábu Wagnerovy skupiny v okupované Popasné přišla o život hned stovka žoldnéřů.

„Jedno z umístění Wagnerovy skupiny zasáhla rána, pravděpodobně HIMARS,“ psal na Telegramu i ruský vojenkor Jurij Kotenok. Spekulovalo se pak, že tam zahynul i Prigožin, Kotenok to hned vyvracel.

Nemají dost raket

„Každý se bál o stav Jevgenije Prigožina. Dnes jsme se setkali, byl bodrý a veselý,“ psal později na Telegramu další korespondent Jevgenij Poddubnij. „Položil jsem mu otázku, která znepokojuje všechny vojenské zpravodaje a vyvolala bouři rozhořčení gaučových odborníků: Ovlivnil příjezd zpravodaje Sergeje Sredy rozhodnutí ozbrojených sil Ukrajiny udeřit na velitelství v Popasné?“

„V žádném případě. Svou práci dělá dobře. Nepodceňuj nepřítele,“ odvětil mu oligarcha. „Kdyby Ukrajinci udeřili při každé návštěvě vojenských zpravodajů, neměli by dost raket.“

Bodře a vesele rovněž oligarcha vysvětloval, jak se vlastně na základně Wagnerovců začátkem srpna octl: „Šel jsem na procházku, šel a šel, les byl stále hustší a domy nižší a nižší. Najednou vidím Wagnerovce a s nimi vojenkora Sredu. Povídám jim: ‚Zdravíčko, Wagnerovci!‘ A oni mně: ‚Zdravíčko, Prigožine!‘ To je celé vysvětlení.“ Takto to uvádí na sociální síti VK tisková služba jeho firmy Konkord v odpovědi na dotaz médií.

Podnikatel známý provozováním restaurací a zajišťováním cateringu pro Kreml (odtud přízvisko Putinův kuchař) nadále odmítá, že Wagnerovu skupinu financuje. Dokonce podával žaloby na nezávislá média, jež to uváděla, a to úspěšně. Tisková služba zrovna v pondělí ohlásila, že vyhrál další soudní spor s rádiem Echo Moskvy – teď už zakázaným, takže odškodné těžko bude vymáhat.

Hledání mrtvého Prigožina

Pár dní poté se u štábu v Popasné nechal podnikatel vyfotit znovu, to už v troskách. „Hledáme s Prigožinem jeho tělo,“ dělal si ze spekulací legraci wagnerovský důstojník Andrej Bogatov (58), který je na nich s oligarchou zachycen. Dřív sloužil u paragánů, údajně bojoval v Afghánistánu a jako dobrovolník v Jugoslávii. Pak se dal k Wagnerovcům, velel průzkumné-úderné rotě. Při jejich nasazení v Sýrii roku 2016 přišel o paži, téhož roku obdržel řád Hrdina Ruské federace.

Naopak Evropská unie na něj za toto angažmá, kdy Wagnerovci spolu s ruskou armádou pomáhali diktátorovi Bašáru Asadovi a utlačovali civilisty, koncem loňského roku uvalila sankce. „Plukovník v záloze, zakládající člen a výkonný ředitel (náčelník štábu) Wagnerovy skupiny,“ popsala ho EU.

Aby těch podivných vysvětlení nebylo málo, ruská redakce BBC hovoří ještě o jedné verzi, proč mohl být cíl v Popasné zničen. Žoldáci se tu a tam vyjadřují na sociálních sítích, spíš ale bývají opatrní. Ač Sreda později ze svého profilu snímky stáhl, už se stihly rozšířit do světa.

„Když se ty fotky objevily, probírali jsme je na poradě, přišly mi moc hrané a ostentativní. Příliš ochotně pózují,“ tweetoval Ruslan Leviev, zakladatel skupiny Conflict Intelligence Team, která prověřuje zprávy z různých bojišť.

„Vzhledem k tomu, jak moc Prigožin miluje trollení, jak ochotně za něj vždy utrácel, mám pořád jisté pochyby, co se skutečně stalo,“ napsal na Twitteru. „I ti nejpitomější proruští vojenští zpravodajové vědí o zákazu filmování vojenských objektů. A tady přímo pózují u štábu, ba s někým podobným Prigožinovi?“ Už dřív se spekulovalo, že má oligarcha dvojníka.

Tady Leviev zmiňuje možnost, že šlo o lest proti dělostřelcům s himarsem. Prostě přilákat jejich palbu, z jejíž trajektorie speciální radar proti dělům vypočítá, odkud mobilní systém pálil. A rychle ho zaměřit a zlikvidovat. „A celá jednotka dostane řád Hrdina Ruské federace,“ uzavřel Leviev.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa