Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyděšená matka zajatého britského vojáka: Pošlete mi mého hrdinu zpět!

Autor: pma - 
22. dubna 2022
05:00

Osmadvacetiletý Brit Aiden Aslin se v roce 2018 přestěhoval na Ukrajinu a začátkem války ji nedaleko Mariupolu začal bránit, jak již Blesk.cz dříve napsal. Jenže jeho jednotka byla zajata ruskými okupanty. Zdrcená matka Aidena teď prosí, aby jí jejího hrdinu poslali zpátky do Velké Británie.

Na začátku všeho byla láska. Brit Aiden Aslin (28), se v roce 2018 zamiloval a přestěhoval se na Ukrajinu do Mykolajivu. Když koncem února začala válka, neváhal ani minutu a připojil se k obraně země. S válkou měl totiž zkušenosti z Iráku, kde bojoval proti bojovníkům ISIS.

Vojákům došly zásoby jídla, vody a munice

Jenže jeho jednotka, 36. brigáda námořní pěchoty, se po několika dnech musela nedaleko Mariupolu vzdát, neboť jim došly zásoby jídla, vody a munice. To potvrdil v minulosti pro Daily Mail i Aidenův mladší bratr Nathan Wood, který s vojákem krátce mluvil.  

Když byl zajat spolu s dalšími muži, čekalo na něj peklo v podobě ruské propagandy. Britský deník Daily Star ve středu napsal, že se na sociálních sítích šíří video z Ruska, na kterém má Aiden vystupovat a být v poutech. „Jsem opravdu znechucená. Můj syn je ponižován a používán jako nástroj k šíření ruské propagandy. Je to hrozné. Je to porušení Ženevské konvence,“ vyjádřila se vojákova matka Ang Woodová (50).

Bylo to podle scénáře, hájí syna matka

Ve videu několikrát zazní, že Aiden je žoldák, nikoliv legitimní bojovník. Proti tomu se však jeho matka ostře ohradila. „Byl to rozhovor podle scénáře, je to naprosto nechutné. Vidět svého syna spoutaného říkat věci, kterým nevěří. Lidé umírají, můj syn je bit a jediné, co ho zajímá, jsou jeho manipulativní rozhovory,“ dodala Woodová o Grahamu William Phillipsovi, pro-ruském novináři, který Aidena zpovídá.

Matka také dodala, že její syn, který má dvojí občanství, je národní hrdina a moc si přeje, aby si jí synek v pořádku vrátil.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

Zobrazit celý online

Video  Mariupol padl. Ruští hackeři útočí na Česko. A Harry urazil otce i bratra!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa