Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Britský voják skončil v zajetí okupantů: Zacházejte s ním lidsky, prosí Rusy rodina

Autor: jel - 
15. dubna 2022
18:21

Osmadvacetiletý Brit Aiden Aslin původem z města Newark se zamiloval do ženy z Mykolajivu a v roce 2018 se přestěhoval na Ukrajinu. Když začala válka, připojil se k obraně země. Jeho jednotka však byla v Mariupolu obklíčena a musela se vzdát. Došlo jim jídlo i munice. Aiden mluvil chvíli před tím, než skončil v zajetí se svou rodinou. Ta nyní prosí okupanty, aby se zajatci zacházeli lidsky.

Aslin dříve pracoval jako ošetřovatel a kdysi bojoval i proti ISIS v Iráku. V současné byl v Ukrajinské armádě a vzdoroval okupantům u Mariupolu. Jeho jednotce bohužel došlo jídlo i munice a byli nuceni se vzdát. Předtímm, než se tak stalo, se však Brit ještě krátce spojil se svou rodinou. Jeho mladší bratr Nathan Wood o tom promluvil pro deník Daily Mail.

„Nemám příliš mnoho informací, ale dnes ráno Aiden komunikoval s ruskými vojáky o kapitulaci,“ popsal Nathan. „Volal nám ve tři ráno a řekl, že se budou muset vzdát kvůli nedostatku jídla a munice. Byl to krátký hovor, ale podle tónu hlasu jsme poznali, že je nešťastný,“ doplnil s tím, že kvůli bezpečnosti bratra toho nechce prozradit příliš mnoho.

Místo svatby válka

Podle Nathana byl jeho bratr označován za žoldáka, což ale není pravda, protože pan Aslin má dvojí občanství a k ukrajinské armádě se připojil už před čtyřmi lety. Rodina má nyní o Aidena velký strach, protože vědí, že například vojáky z Hadího ostrova rusové v zajetí mučili. Putin navíc hrozí, že všichni, kteří budou bojovat za Ukrajinu, dopadnou špatně.

„Pokud mají Rusové Aidena v zajetí, chtěli bychom jim připomenout Ženevskou konvenci a povinnost zacházet s ním a ostatními vojáky humánním a důstojným způsobem,“ dodal Nathan. Bojí se, že jeho bratr bude využit k propagandistickým účelům a okupanti by mu mohli provést něco opravdu hrozného. Mladý voják se měl navíc letos na jaře ženit.

Video, na němž voják vysvětluje, že se 36. brigáda námořní pěchoty, která do poslední chvíle držela obranu města u Mariupolu, musí vzdát, koluje po sociálních sítích. „Drželi jsme se do konce. Děkujeme každému Ukrajinci, který věřil a dál věří námořní pěchotě. Nevzdali jsme své pozice. Zůstali jsme věrni (Ukrajině) a zůstáváme věrni navždy,“ řekl muž na videu.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Video  Použili rusové chemickou zbraň? Exploze na Letišti v Praze! A Mynář staví další srub  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa