Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Bojuj s legendami!“ lákají billboardy Wagnerovců. Zakázaní žoldnéři se přestávají skrývat

Autor: The Guardian, mav - 
9. srpna 2022
05:00

Žoldnéřské skupiny v Rusku oficiálně neexistují, zákon soukromé armády nepovoluje – ale konflikt na Ukrajině situaci proměnil. Wagnerovci už otevřeně rekrutují posily, přestávají o nich mlčet média spjatá s Kremlem, píše deník The Guardian.

Tři billboardy v uralském Jekatěrinburgu vnášejí světlo do organizace, jež se donedávna skrývala ve stínu. „Vlast, čest, krev, odvaha. WAGNER,“ zněl jeden z obřích plakátů. Další zobrazuje tři muže v maskáčích, ruskou vlajku a slogan „Orchestr ‚W‘ na tebe čeká“.

Právě slovy orchestr či kapela se žoldnéřská skupina také nazývá – to s odkazem na skladatele Richarda Wagnera, kterého si oblíbil Adolf Hitler a také Dmitrij Utkin, vysloužilý podplukovník zvláštních jednotek se zkušeností z jiné žoldácké skupiny. Wagner je jeho bojové jméno a podle něj se označuje i celá skupina.

Billboard kromě toho obsahuje odkaz na web vagner2022.org a telefonní číslo. Podobné byly k vidění v řadě dalších měst, jak se skupina snaží rekrutovat nové bojovníky. Jsou důkazem přeměny, jakou žoldnéři za pět měsíců ukrajinské invaze prošli: Z tajnůstkářské soukromé armády se stává v podstatě přiznaná prodloužená ruka Ozbrojených sil Ruské federace.

„Vypadá to, jako by se rozhodli už neskrývat svou existenci. Dnes už každý ví, co jsou zač,“ komentoval pro Guardian Denis Korotkov, který dlouho Wagnerovce sledoval coby novinář Nové Gazety – dnes už zakázaných nezávislých novin.

Propaganda Putinova šéfkuchaře

Skupina vznikla roku 2014 s cílem podpořit proruské separatisty na východě Ukrajiny. USA a další říkají, že ji financuje Jevgenij Prigožin, oligarcha blízký ruskému prezidentovi. Přezdívá se mu Putinův šéfkuchař, neboť jeho gastronomická společnost zajišťovala akce pro Kreml. Roku 2018 na Prigožina Spojené státy uvalily sankce kvůli ruskému vměšování do amerických prezidentských voleb roku 2016, evropské sankce následovaly.

Sám své napojení na Wagnerovce popírá. Jeho firmy však financovaly propagandistické filmy, v nichž vystupují hrdinní „dobrovolníci“ a „vojenští poradci“, kteří pomáhají nebohým Afričanům proti padouchům. A sám se ukázal na dobytých územích Ukrajiny.

V dalších letech hrála žoldácká skupina prominentní roli v bojích v Sýrii, kde po boku regulérní ruské armády podporovala diktátora Bašára Asada. A vidět byla i v několika afrických zemích, v nichž Moskva sleduje strategické a hospodářské zájmy. Opakovaně byli žoldáci obviňováni z válečných zločinů a porušování lidských práv.

Sice už se o Wagnerovcích ví, konkrétní fungování soukromé armády však je nadále tajemstvím. Oficiálně nic jako Wagnerova skupina neexistuje – žádný záznam v obchodním rejstříku, daňové reporty, organizační struktura, nic. Nejvyšší ruští představitelé, včetně samotného prezidenta Vladimira Putina, opakovaně popírali napojení těchto žoldáků na stát a armádu.

„Úspěchů v Sýrii ruská armáda dosáhla z velké části díky obětem žoldnéřů. Tuto skutečnost vojenský establishment naprosto ignoruje a širší veřejnosti není známa,“ kritizoval Marat Gabidullin (55), vysloužilý velitel Wagnerovců, v rozhovoru pro Guardian„Je načase, aby se naše země postavila pravdě: Žoldáci existují,“ řekl Gabidullin v únorovém rozhovoru s reportérem Pjotrem Sauerem.

Soukromé vojenské firmy jsou totiž v Rusku zákonem zakázány. Na fungování žoldáků to má spíše nepřímý dopad. Například když padnou, místo vojenských poct a důchodů čekal na jejich pozůstalé spíš tlak, ať o všem mlčí.

A donedávna mlčela o Wagnerovcích i prorežimní média, která pro běžné Rusy představují hlavní, ne-li jediný zdroj informací. Když se o investigaci snažil reportér Korotkov, narazil na výhrůžky.

Orchestr dobyl elektrárnu

Letošní zintenzivnění bojů na Ukrajině postavení ruských žoldáků několika uskupení proměnil. Koncem března britská rozvědka uvedla, že na Ukrajinu šla bojovat tisícovka Wagnerovců. A od té doby jejich úloha zřejmě ještě vzrostla. Zřejmě sehráli ústřední roli při dobytí města Popasna v květnu a Lysyčansku v červnu. Podle britských špionů byli i u červencového obsazení obří elektrárny Vuhlehirsk.

A nejsou to jen západní rozvědky a ukrajinští obránci, kdo o Wagnerovcích hovoří. V květnu byla zřejmě první zmínka v mainstreamových ruských zprávách: „Na frontové linii je dokonce ‚vojenský orchestr‘, vždycky tam, kde je pořádně horko, ale nikdy se o něm nemluví,“ hlásil reportér státní televize. 

Koncem července přišlo ještě větší uznání: „Útok s ‚orchestrem‘, hlásala první strana deníku Komsomolská pravda, největšího tabloidu v Rusku. „Tato jednotka je legendární. Soukromá vojenská společnost Wagner, jak se běžně tyto profesionální armády nazývají, je už dlouho ruskou značkou známou po celém světě,“ velebil reportér, který se přijel podívat do dobyté vuhlehirské elektrárny. „Obránců bylo víc než útočníků, tak jako v Azovstalu a Mariupolu. Naši sebrali ducha i vojenskou vědu, spolu s luhanským sborem zahráli na válečné struny jako jeden orchestr.“ Wagnerovce si reportér v elektrárně vyfotil, jen měli přes tváře šátky; jeden mu i bitvu popsal na kameru.

A svými bojovými úspěchy na Donbase se otevřeně chlubí i přímo Wagnerovci. „Už osvobodili Popasnu, přidej se k nám při osvobození celého Donbasu! Dej se na svou první vojenskou misi s živoucími legendami v branži!“ hlásal jejich web. Tedy skutečně jejich?

Na uvedeném e-mailu skutečně reportérovi Guardianu odpověděl někdo, kdo uvedl, že skupinu reprezentuje. „Zaznamenali jsme kolosální podporu, mnozí se chtějí přidat,“ uvedl. „Ale nic se nemění na tom, že není žádný Wagner a nikdy nebyl, je to jen legenda. Jsou jen Robinové Hoodové, kteří ochraňují chudé utlačované bohatými,“ dodal v nadneseném jazyce, pro skupinu typickém.

Webové stránky zatím přestaly fungovat, byly totiž na serveru v Litvě. Provozovatel uvedl, že se stránky halily do falešných identit a spletitých přístupů. Nábor ale nekončí, ve víc než dvaceti městech působí náboráři, jejich telefony se šíří kanály sociálních sítí. Guardian jich několik kontaktoval, žádný nepopírá napojení na Wagnerovce. Inzeráty hovoří o platu přes 240 tisíc rublů (100 tisíc Kč), několikrát víc, než berou profesionálové regulérní armády.

Pod kontrolou ministerstva

„Wagnerova soukromá skupina údajně hrála klíčovou roli v bojích. Lze se ptát, zda některé wagnerovské oddíly nejsou ve skutečnosti elitnější a schopnější než pravidelné jednotky ruské motorizované pěchoty,“ konstatovala analýza webu War on the Rocks.

K uznání žoldákům nejspíš pomohly i neúspěchy regulérní armády v prvních týdnech invaze – a také k dalším kontraktům od ministerstva obrany. Podle investigativního webu Meduza ministerstvo do velké míry převzalo kontrolu nad náborovými kanály Wagnerovců. Ostatně jejich výcvikové středisko leží v Moljkinu v Krasnodarském kraji, hned vedle tábora speciálních jednotek (Specnaz) vojenské rozvědky GRU.

„Ministerstvo obrany do velké míry Wagnerovce kooptovalo, nyní to vypadá jako jedna koordinovaná skupina,“ dodává novinář Korotkov. Žoldáky od regulérních vojáků lze teď těžko rozeznat.

Vykročení ze stínu může ale pověsti Wagnerovců uškodit. Podle investigace webu iStories se snaží shánět víc mužů a musejí přivírat oči. „Wagnerovci snižují náborové standardy, najímají odsouzence a jedince na černých listinách, což může mít dopad na vojenskou efektivitu,“ uvádí analýza britského ministerstva obrany.

„Už před konfliktem bylo méně než 30 % vojáků ve Wagneru skutečnými profesionály,“ uvedl vysloužilý žoldák Gabidullin. „Nyní bude skupina sestávat hlavně z party amatérů. Cirkus Rusko pokračuje.“

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa