Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Voják v Azovstalu zpíval hit z Eurovize: Uprostřed ruského bombardování!

Autor: pma - 
17. května 2022
11:08

Vítězem letošní Eurovision Song Contest 2022 v italském Turíně se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra se skladbou Stefania. Píseň byla napsána jako pocta matce frontmana Oleha Psiuka, ale od počátku ruské invaze se proměnila ve válečnou hymnu. Zpívají si ji i obránci z oceláren v Azovstalu, zatímco je bombardují Rusové.

Sociální sítě v posledních hodinách obletělo video, na kterém zpívá mladý ukrajinský voják píseň Stefania. S tou v sobotu večer ukrajinská kapela Kalush Orchestra bodovala v Eurovision Song Contest 2022, když celou soutěž vyhrála. Skladba vyjadřuje aktuální válečnou situaci v zemi, kterou koncem února násilně napadlo Rusko, a není se čemu divit, že je velmi blízká i vojákům bojujícím za svou rodnou zemi.

Píseň mezi výbuchy bomb

Na krátkém záznamu zpívá jeden z vojáků, který brání ocelárny v ukrajinském Azovstalu v Mariupolu, refrén písně Stefania. „Pole kvete, ale její vlasy šedivějí. Matko, zazpívej mi ukolébavku, chci slyšet tvá milá slova,“ zpívá voják, zatímco za ním se ozývá palba.

Během finále víkendové hudební soutěže byla největší pozornost zaměřena právě na ukrajinské zástupce skupiny Kalush Orchestra. Původně zemi měla reprezentovat rapperka Alina Pašovárová. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření. Namísto ní dostala šanci vystoupit právě folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny Kalush Orchestra.

Pomozte Azovstalu, teď!

Skupina také během večera vyzvala společnost, aby pomohla jejich rodné zemi a vojákům z Azovstalu. „Prosím, pomozte Ukrajině, Mariupolu. Pomozte Azovstalu hned teď,“ řekl frontman skupiny během finálového večera. Politická vyjádření jsou na soutěži zakázaná, ale organizátoři vzhledem k situaci udělali letos výjimku. A označili toto a podobná vyjádření na podporu obležených vojáků za humanitární gesto.

Ačkoli více než tisíc civilistů, kteří byli uvězněni v obležené ocelárně v Azovstalu, bylo nyní evakuováno, stovky ukrajinských vojáků v objektu stále zůstávají. Šest set z nich má být zraněných. Žijí v hrozných podmínkách pod neutuchající palbou, s minimem stravy, vody a bez léků. Dál se však statečně brání ruské přesile.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Kalush Orchestra: Favorit Eurovize z Ukrajiny a jejich semifinálové vystoupení  - Youtube / Eurovision Song Contest
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa