Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Manželky obránců z pluku Azov: Zachraňte naše muže! Potřebujeme „novodobý Dunkerk“

Autor: tsv - 
1. května 2022
05:00

Manželky obránců z kontroverzního pluku Azov, kteří jsou uvězněni ve sklepích oceláren Azovstal, volají po mezinárodní evakuační misi. Z rozbombardovaného Mariupolu chtějí kromě civilistů zachránit i členy armády, které jinak podle nich čeká brutální mučení a smrt. Potenciální záchrannou akci přirovnaly k bitvě u Dunkerku, kdy během druhé světové války spojenecké armády evakuovaly britská a francouzská vojska. „Nemůžeme mluvit jen o civilistech.“

Julija Fedusjuková (29), manželka člena batalionu Azov Arsenije Fedusjuka, a Kateryna Prokopenková, vdaná za velitele pluku Denyse Prokopenka, se v italském Římě snaží přesvědčit západní úřady, aby zorganizovaly evakuaci mariupolských vojáků. Reagují tímto na jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, během kterého se funkcionáři dohodli na evakuačním koridoru z oceláren Azovstal. Ten ale plánují zpřístupnit jen civilistům.

„Na životech vojáků také záleží, nemůžeme mluvit jen o civilistech,“ řekla pro zpravodajskou agenturu AP Julija. „Doufáme, že můžeme zachránit i vojáky. Ne pouze mrtvé, ne pouze zraněné, ale všechny.“ Ocelárny Azovstal jsou v tuto chvíli jediným zdrojem odporu v jinak zcela okupovaném přístavním Mariupolu. V rozsáhlé podzemní síti bunkrů se aktuálně nachází asi dva tisíce členů armády a tisíc civilistů.

Druhý Dunkerk s pomocí Evropy a USA

Kateryna doufá v misi „ve stylu Dunkerku“, při níž se v roce 1940 podařilo zachránit spojenecká vojska obklíčená německou armádou. „Můžeme podniknout tuhle extrakční operaci, která zachrání naše vojáky, naše civilisty, naše děti,“ uvedla. „Musíme to udělat teď hned, protože lidé umírají každou hodinou, každou sekundou.“ Obránci svým manželkám posílají děsivé fotografie a videa zraněných, s těžkými zraněními a gangrénou se podle nich potýká na 600 členů jednotek. Někteří mají zanícené střelné rány, jiní dokonce amputované končetiny.

Fedusjuková a Prokopenková požadují asistenci jak Evropy, tak i Spojených států. Upozorňují, že členové azovského pluku se okupantům nikdy nevzdají, bez západní pomoci tak pravděpodobně všichni skončí umučení k smrti. „Od roku 2014 neznáme žádného azovského vojáka, který by se vrátil živý po zatčení Rusy, takže budou mučeni a zabiti,“ varovala Fedusjuková. „To víme stoprocentně, takže to nepřipadá v úvahu.“

Batalion Azov je samostatným oddělením speciálních operací Ukrajinské národní gardy se základnou v Mariupolu u Azovského moře. V roce 2014 ho založili extrémně pravicoví aktivisté potom, co na východ Ukrajiny zaútočili proruští separatisté. Pluk v minulosti čelil těžké kritice kvůli svým nestandardním taktikám.

20:08
26. 4. 2024

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
26. 4. 2024

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
26. 4. 2024

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Kompletní online
Video  Kontroverzní ukrajinští hrdinové. Co je pluk Azov?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa