Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Co Putin oznámí 9. května? Ve hře je vyhlášení republik i „války všem světovým nacistům“

Autor: Mii, ČTK - 
30. dubna 2022
12:16

Den vítězství, během kterého si Rusko připomíná konec druhé světové války, se blíží. S tím sílí i spekulace, co ruský prezident Vladimir Putin během oslav oznámí. Panuje shoda, že bude chtít prezentovat velký vojenský úspěch na Ukrajině, jenže k němu reálně nedochází. Podle Američanů proto může ohlásit vznik nových nezávislých lidových republik na jihu Ukrajiny po vzoru Luhanské a Doněcké lidové republiky. Britský ministr obrany Ben Wallace varoval, že ve hře je i vyhlášení války všem světovým nacistům a všeobecná mobilizace.

Variantu republik zmiňuje americký Institut pro studium války (ISW). Právě na Donbas se současná fáze invaze zaměřuje, byť podle Pentagonu je ruská operace několik dní pozadu za plánovaným harmonogramem.

Rusko podle britského ministerstva obrany muselo vyčerpané jednotky přeskupit. „Rusko doufá, že geografickým soustředěním bojové síly, zkrácením zásobovacích tras a zjednodušením velení napraví problémy, které dříve omezovaly jeho invazi,“ píše britský resort obrany, podle něhož Rusko stále čelí významným výzvám.

Vyhlášení nezávislosti Doněcka a Luhanska by alespoň „na oko“ působilo jako nějaký úspěch. Rusové si stejně většinou reálný stav věcí ověřit nemohou, místní média zveřejňují jen přísně kontrolovanou propagandu.

Britský ministr obrany Ben Wallace se domnívá, že Putin může přijít i se zásadnějším oznámením. rozhovoru pro LBC Radio uvedl, že existuje varianta, že prezident vyhlásí válku všem nacistům na světě, aby vzbudil v lidech nový impuls. Dávalo by mu to také záminku pro všeobecnou mobilizaci, ke které zatím nepřistoupil. „Nepřekvapovalo by mě to,“ řekl Wallace s tím, že Putin selhal snad ve všech cílech, které měl, takže se bude snažit situaci zachránit.

Podle ministra toho tvrzení není podloženo informacemi zpravodajských služeb, nicméně Putin podle něj o nacistech mluví stále častěji. „Nejsou jen na Ukrajině, NATO je plné nacistů,“ cituje Wallace slova ruského prezidenta. Odstranění údajných nacistů z Ukrajiny byla záminka, kterou Rusko vytvořilo pro invazi na Ukrajinu.

Komparzisté na oslavách

Devátý květen zaujímá v ruském kalendáři prominentní místo. V tento den si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v druhé světové válce a na moskevském Rudém náměstí pořádá rozsáhlou vojenskou přehlídku a ukázku armádní techniky. Putin vždy vystoupí s velkým proslovem.

Kanál Nexta napsal, že Rusko začalo shánět komparzisty, kteří se účastní davu během těchto slov. Ruské úřady jim podle příspěvků zveřejněných na Telegramu nabízí 300 rublů na hodinu za to, že lidé dorazí a budou vyjadřovat federaci podporu.

12:44
Dnes

Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

Ukrajinské problémy s nedostatkem munice jsou natolik závažné, že ukrajinští vojáci u Bachmutu a Avdijivky na východě Ukrajiny mohou vypálit maximálně pět dělostřeleckých granátů na každých deset granátů vystřelených ruskými silami a někdy i méně, podotkl v neděli podle ISW velitel ukrajinského uskupení Chortycja Nazar Vološyn. Ukrajinské dělostřelectvo je však přesnější, tvrdí Vološyn.

Už ve své analýze z předchozího dne ISW upozornil, že Rusko by nedostatek munice mohlo využít k ovládnutí města Časiv Jar v příštích týdnech.

12:02
Dnes

Slovenský premiér Robert Fico dnes odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Opatření v podobě převzetí části běženců nebo finanční či materiální pomoci pro země zasažené přílivem migrantů označil před novináři za diktát, nejde podle něj o solidaritu.

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili, že každá země má mít možnost se sama rozhodnout, jak pomůže,“ řekl Fico ke schválené úpravě. Přirovnal ji k dřívější myšlence zavedení kvót pro povinné přerozdělování migrantů mezi členské země evropského bloku.

Podle Fica slovenské vládní strany ve slovenské sněmovně patrně nepodpoří opatření z migračního paktu. „S vysokou pravděpodobností celá vládní koalice nebude souhlasit na půdě parlamentu s tímto legislativním balíkem,“ řekl slovenský premiér po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem.

11:59
Dnes

Ukrajinským silám se podařilo zničit výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, která monitorovala oblohu nad Ukrajinou a měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí, sdělila několika ukrajinským médiím anonymně ukrajinská tajná služba SBU. Podle nejmenovaného zdroje z rozvědky šlo o stanici Něbo-U, která stojí zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun). Podobná tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Stanice podle SBU mimo jiné poskytovala podporu ruským bombardérům, které útočí na Ukrajinu pomocí řízených leteckých bomb. Stanice taktéž sledovala ukrajinské prostředky. „Díky zničení této radarové stanice bude mít nepřítel méně možností odhalovat vzdušné cíle podél severní hranice Ukrajiny,“ citovala agentura Unian zdroj z rozvědky.

Podle SBU se Ukrajině už dříve podařilo zničit jednu takovou radarovou stanici v ruské Belgorodské oblasti.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa