Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nikita (31) přežil tři týdny v ruském vězení. Domů se vrátil bez prstů, okupanti ho mučili

Autor: tsv - 
30. dubna 2022
05:00

Nikita (31) pracoval jako laboratorní asistent v kyjevské nemocnici a svou práci vykonával i po propuknutí invaze. Až na občasné sirény se zdálo, že mu velké nebezpečí nehrozí, dokud do nedaleké vesnice Andrijivka, kde bydlel se svou manželkou a malým synem, nedorazili Rusové. Muž se stal jedním z mnoha válečných vězňů, v ruském zadržovacím táboře strávil tři týdny a na Ukrajinu se nakonec vrátil až v rámci výměny zajatců, ovšem s podlitinami, jizvami, podvyživený a bez prstů.

Ruští okupanti dorazili do Andrijivky na začátku března. Nikita se spolu se svým nevlastním otcem Sašou, nevlastní matkou Světlanou, manželkou Nadiou a synem Artemem skrýval v jednom ze sklepů, když si pro ně přišli vojáci. Oba muže vytáhli na povrch, zavázali jim oči a odvedli je k ostatním zajatcům. Do bot jim nalili vodu a nechali je několik nocí mrznout na poli, ruce jim skřípli francouzským klíčem, dokud jim nástroj nepotrhal kůži. Sašovi tímto způsobem uštípli prst, který mu pak zůstal viset na tenkém kousku masa. „Takhle jsme tam leželi tři nebo čtyři noci, v dešti, ve větším a větším mrazu,“ řekl pro server BBC Nikita.

Nikita postupně přestal cítit chodidla a už v tom momentě tušil, že to nedopadne dobře, vzpomínal. Ruští vojáci si pro ně po uplynulých dnech znovu přišli, vytáhli je na nohy a odvedli do letadla. Jakmile stroj přistál na území Ruska, zajatci byli převezeni do nemocnice, kde jim lékaři obvázali rány, po pěti dnech byli naloženi do auta a odvezeni do zadržovacího centra v ruském Kursku. Kde skončili, se dozvěděli až ze smlouvy, jejímž podepsáním museli potvrdit, že s nimi Rusové zacházeli s úctou a nijak jim neublížili.

Výslechy, bití a amputace

V táboře sdílel Nikita celu s dalšími deseti vězni včetně Saši. Jeho zdravotní stav se zhoršoval a zaměstnanci objektu mu odmítali poskytnout intenzivnější lékařskou péči. „Tu první noc jsem si uvědomil, že vůbec nemůžu ovládat chodidla,“ uvedl. „A začala příšerně páchnout.“ Jeho spoluvězni se potýkali s podobnými problémy, některým z nich musely být amputovány celé nohy, Nikita v táboře nakonec přišel „jen“ o prsty. Zdravotníci zajatcům každý třetí den vyměnili obvazy a píchli jim antibiotika, další pozornost jim ale nevěnovali. „Máme tu dobré léky a léčby, ale to není pro vás,“ říkali jim.

Muži si zkracovali dny vyprávěním příběhů a vtipů, několikrát denně si prošli bitím a dvěma až třemi sadistickými výslechy. Strážcům objektu museli zpívat proruské patriotické písně včetně skladeb opěvujících prezidenta Vladimira Putina. „Ráno nám je dali a řekli nám, že se je musíme naučit do oběda,“ vyprávěl Nikita.

Po třech týdnech ve vězení Nikitovy prsty na nohou zcela zčernaly a jeden z jeho palců samovolně upadl. Spolu s dalšími dvěma vězni byl přesunut do nemocnice, kde podstoupil operaci, a ačkoli se nyní musí učit znovu chodit, jeho těžká zranění mu zachránila život. Spolu s dalšími zraněnými muži byl převezen na Krym, kde si ho v rámci výměny zajatců s Ukrajinou převzali ukrajinští vojáci.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Kompletní online

Vojáky za zmrzačené civilisty

„To je ten důvod, proč zajali všechny ty rukojmí,“ řekla serveru ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, která výměnu pomáhala organizovat. „Vzali civilisty, ženy, zaměstnance místních rad, aby se je pokusili využít. Víme, že tam mají přes tisíc rukojmích včetně skoro 500 žen. Víme, že jsou ve věznicích a vazebních táborech v Kursku, Brjansku, Rjazani a Rostovu.“

„Ve výměně byli těžce zranění lidé. Lidé s amputovanýma nohama, se záněty a dalšími těžkými zraněními,“ popisovala Vereščuková. „Nesli jasné známky mučení. Příběhy, které nám vyprávěli, jsou naprosto příšerné.“ Upozornila, že Rusko chtělo zajaté civilisty vyměnit za zajaté členy ruské armády, což přímo porušuje Ženevské úmluvy.

Nikita se nyní léčí v jihoukrajinském Záporoží. Podporovat ho chodí bývalí kolegové z kyjevské nemocnice, přátelé i pozůstalí členové rodiny, Sašu muž od odjezdu z tábora neviděl. Nadia a malý Artem dostali azyl v Belgii. „Mám na mysli jen jednu věc,“ řekl na závěr Nikita. „Cestu za svou ženou a synem.“

Video  Drábová v Blesku o ruských hrozbách: Putin je šílený, ale k jaderné válce nesáhne  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa