Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tisíce diplomatických pasů pro Rusy: Snaží se obejít sankce. A chtějí vyslat špiony na Západ?

Autor: tsv - 
29. dubna 2022
05:00

Rusko mělo objednat necelých 200 tisíc nových diplomatických pasů, status diplomata přitom v zemi má jen přibližně pět tisíc lidí. Podle některých zdrojů se jedná o pokus obejít tvrdé sankce uvalené Západem poté, co západní země v reakci na invazi na Ukrajinu znatelně omezily cestovatelské možnosti Rusů. Vysoké počty objednávek nyní vyvolávají obavy, že se federace pokusí do zahraničí vyslat svoje špiony a tajné agenty pracující pro odnož sovětské KGB, tedy Federální službu bezpečnosti (FSB).

Ruské ministerstvo zahraničních věcí objednalo 175 tisíc diplomatických pasů, pro resort přitom pracuje pouhých 15 tisíc zaměstnanců a jen každý třetí z nich disponuje diplomatickým statusem. Za elitní cestovatelské dokumenty utratil ministr Sergej Lavrov v přepočtu více než 96 milionů korun, upozornil nezávislý zpravodajský server Sota.

Objemný nákup nyní vyvolává obavy z potenciálních sabotážních plánů Ruské federace, píše server DailyMail. Vláda může totiž dočasným diplomatem jmenovat také agenty FSB v případě, že jsou vysláni na zahraniční mise. To stejné pravidlo platí i pro důstojníky Federální služby pro ochranu státních zástupců (FSO). O diplomatický pas mohou dále zažádat také členové parlamentu, soudci, žalobci a manželé a manželky daných funkcionářů.

Kam plánují jet?

Protiválečné sankce proti Rusku místním výrazně zkomplikovaly cestování do takzvaných „nikoli přátelských zemí“, federace se přitom v posledních letech proslavila svými četnými pokusy o sabotáž v západních státech včetně Británie, Francie a Česka, což by podle serveru Sota mohlo být hlavním důvodem nákupu pasů.

Rusko se má tímto údajně snažit sankce obejít a získat opět možnost vysílat své důstojníky a elitní vrstvu společnosti za hranice.

5:18
24. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Kompletní online

„Proč potřebuje ministerstvo zahraničí 175 tisíc diplomatických pasů, když počet jeho zaměstnanců podle několika zdrojů nepřekračuje 15 000, z nichž diplomaté tvoří jen třetinu?“ ptal se server Sota. „Otázkou je, kam plánují jet?“

Video  Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa