Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pracujeme tady, protože neumíme zabíjet.“ Oděsa se za zpěvu a strachu připravuje na Rusy

Autor: ČTK, swp - 
14. března 2022
22:27

Obyvatelé Oděsy dnes vytvořili lidský řetěz, aby dostali těžké pytle s pískem z pláže do nákladních aut, zatímco toto jihoukrajinské přístavní město horečně buduje obranu proti postupujícím ruským jednotkám. Lidé ze všech společenských vrstev krátce po ruské invazi na Ukrajinu začali plnit pytle pískem a převážejí je do města, kde slouží k budování bariér a k ochraně památek, napsala dnes agentura Reuters.

„Pracujeme tady, protože neumíme zabíjet,“ řekl Viktor Skrypnik, který akci fotografoval. Kolem něj se míhaly desítky lidí a bagr vršil hromady písku. Lidé občas zpívali vlastenecké písně. „Nejsme profesionální válečníci, ale můžeme naší armádě pomoci. Asi 60 procent vítězství tady zajišťují (obyčejní) lidé,“ dodal Skrypnik.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve občany vyzval, aby se jakýmkoli způsobem zapojili do válečného úsilí. Jeho výzvu vyslyšely desetitisíce lidí, zatímco ruská armáda postupuje jihem a severovýchodem země a je blízko předměstí hlavního města Kyjeva.

Ruské jednotky zatím do Oděsy nedorazily, ale britské ministerstvo obrany v neděli uvedlo, že ruské námořní síly vytvořily blokádu ukrajinského černomořského pobřeží. Mnozí obyvatelé Oděsy mají pocit, že je jen otázkou času, kdy se boje dostanou i k nim.

Místní jsou na své město obzvláště hrdí. Se svými historickými budovami a širokými bulváry bývala Oděsa oblíbenou prázdninovou destinací lidí z celého Sovětského svazu. Je to také místo, kde v roce 1905 carské síly potlačily povstání podporované ruskými námořníky, přičemž tuto událost zachytil režisér Sergej Ejzenštejn ve svém slavném filmu z roku 1925 Křižník Potěmkin.

Organizátoři plážové akce uvedli, že do Oděsy zatím převezli asi 400 000 plných pytlů, denně lidé zvládnou pytlovat asi 700 tun písku.

„Jsme tady velcí optimisté, protože lidé jsou velmi jednotní,“ poznamenal komik Ivan Djubo. „Můžete vidět, že různé věkové kategorie, jazyky, kultury, všichni jsou připraveni bojovat za Ukrajinu, a vlastně za celou Evropu. Zatímco NATO je celkem zticha, my ve skutečnosti bojujeme,“ dodal.

Válka Rusko vs. Ukrajina
8:50
Dnes

Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Je podezřelý z nezákonného nákupu státních pozemků, píše Ukrinform.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Video  Ukrajinské město Dnipro v plamenech po ruských náletech  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa