Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hrdinný lékař svádí boj s časem: Děti s rakovinou odváží z Ukrajiny na Západ, kde jim hledá lůžka

Autor: tsv - 
14. března 2022
05:00

Válka na Ukrajině zplodila dalšího hrdinu. Tentokrát se jedná o místního lékaře Romana Kizymu (38), který si dal za úkol dostat na Západ co nejvíc dětí v pokročilém stadiu rakoviny. Malí pacienti vyžadují okamžitou péči, která se jim v době probíhajícího válečného konfliktu nedostane. Lékař je v kontaktu s několika zahraničními prezidenty a šéfy mezinárodních lékařských organizací, s jejich pomocí posílá děti do Polska, odkud cestují dál do nemocnic v Evropě. Za jeho činy ho vychválil i prezident Volodymyr Zelenskyj, který je sám mnohými považován za hrdinu dnešní doby.

Pediatr a onkolog v sobotu vyslal na cestu dlouhý konvoj 20 sanitek a dálkových autobusů. Řidiči děti převezli z nemocnice ve Lvově do Polska, odkud cestují dál do evropských specializovaných nemocnic. Britská londýnská nemocnice očekává příjezd deseti pacientů vyžadujících okamžitou lékařskou péči. Kizyma, který začal se svým týmem evakuovat děti s těžkou rakovinou, musí každému z nich na dálku zajišťovat lůžka v zařízeních, která mohou pokračovat v jejich léčbě. A ačkoli si za pár týdnů vybudoval širokou síť kontaktů, jeho úkol není snadný.

Doktor Kizyma se nebojí přímé konfrontace s těmi nejvýše postavenými ani lehkého vydírání. „Nebudu jmenovat, ale už mi volali i prezidenti a první dámy s dotazem, co mohou udělat,“ řekl serveru DailyMail. „Snížily se výdaje a je úžasné, jak dokáže dopis s tím správným podpisem urychlit komplikované administrativní procesy na hranicích.“

Lékař by se nejraději o všechny těžce nemocné děti evakuované ze zasažených měst staral ve vlastní nemocnici. Ta každý rok přijme průměrně deset nových pacientů, od počátku invaze jich tu ale bylo hospitalizováno více než 300, a nemocnice tak překročila maximální kapacitu během pouhých několika dní. Kizyma je odhodlaný zařídit potřebnou péči každému dítěti, které se ocitlo v nouzi.

Boje s uprchlíky

Převoz dětí není procházka růžovým sadem. Do autobusů se snaží dostat zoufalí uprchlíci, které musí lékaři vlastnoručně vyhazovat. Dosud se Kizymovi podařilo na Západ vyslat čtyři konvoje, svou první záchrannou operaci nazval nadmíru chaotickou. „Trochu jako s vlaky se uprchlíci snažili na polské hranici nacpat do jednoho z autobusů. Lékař je musel blokovat, což nebyl dobrý pohled.“

Do operace se zapojuje víc a víc lidí z Ukrajiny i zbytku Evropy. „V tuto chvíli je zapojeno hodně lidí včetně týmu, který zůstává celou noc vzhůru a překládá naše klinické poznámky. Musí pracovat rychle, protože času není mnoho,“ uvedl onkolog.

Velkou pomocí mu byla profesorka Kathy Pritchard-Jonesová, prezidentka Mezinárodního spolku pediatrické onkologie. „Tahle úžasná dáma hraje zásadní roli při záchraně dětských životů,“ řekl novinářům. „Zapojila další z Evropy a náš projekt se pak začal brzy formovat. Kathy dobře ví, že tyhle děti jsou nepřímými oběťmi války.“

Válečný hrdina a tlak na Polsko

„Opravdu je to závod s časem. Pokud tyto děti rychle nedostanou lékařskou péči, jejich rakovina se začne zase zhoršovat,“ varovala Pritchard-Jonesová. „Někteří mají kvůli své léčbě oslabený imunitní systém. Mají velmi malý počet bílých krvinek, takže když je zachvátí horečka a nebudou se moct dostat do nemocnice, kde by jim nitrožilně podali antibiotika, pravděpodobně zemřou na infekci.“

Za hrdinu považuje Kizymu nejen Pritchard-Jonesová. „Doslova těmto dětem zachraňuje životy. Hýbe zemí a nebem, aby se ujistil, že se jim dostane specializované péče, kterou tak zoufale potřebují,“ řekla profesorka novinářům. Jeho činy vyzdvihl i ukrajinský prezident Zelenskyj.

Onkolog se nyní snaží snížit nátlak vyvíjený na polské nemocnice. „Dávalo smysl léčit hodně těchto dětí v Polsku, protože je blízko Ukrajině,“ vysvětlil na závěr Kizyma. „Tyhle nemocnice teď ale také začínají být přeplněné.“

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

Zobrazit celý online

Video  Video ukazuje jak ukrajinská armáda sestřeluje konvoj bojové techniky ruské armády.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa