Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská „náklaďáková“ krize: Experti upozorňují na zásadní chyby v dodávání zbraní a dalších zásob

Autor: tsv - 
16. dubna 2022
05:00

Ruská invaze na Ukrajinu od začátku neprobíhá podle plánu a západní experti poukazují na hned několik naprosto základních chyb, kterých se federace při plánování „speciální vojenské operace“ dopustila. Kromě dramatického podcenění ukrajinského odporu hovoří o zastaralé a mnohdy nefunkční technice z dob Sovětského svazu, nezkušených vojácích i špatné morálce, podle amerického odborníka navíc Ruská federace nezvládá svou vlastní armádu pravidelně zásobovat. Na Ukrajinu posílá poškozená nákladní auta, která dlouhá léta stála v garáži bez potřebné údržby. A, jak upozornil expert, bez správného zásobování nejsou zbraně, jídlo ani vojáci.

Vojenská nákladní auta jsou stejně důležitou poháněcí silou války jako samotní vojáci. Jak vysvětluje bývalý kontrolor kvality pro manažerskou agenturu spadající pod americké ministerstvo obrany Trent Telenko, zbraní nejsou tanky, nýbrž střely, které tanky pálí. A tyto střely spolu s dalšími zásobami převáží nákladní auta, na nichž závisí celá operace. „Všechno, co armáda potřebuje ke svým úkonům, jde z náklaďáků,“ řekl Telenko pro server CNN. Dodal, že auta kromě raket a zbraní dováží na bojiště také jídlo, palivo, lékařské potřeby i členy armády.

Podle snímků z Ukrajiny Rusko posílá na frontu dlouhodobě neudržovaná vozidla. Autům, která roky stála odstavená v garážích, s časem křehnou pneumatiky a ty pak nemají šanci „přežít“ dlouhé trasy v bahnitém terénu, pokračoval Teleko. Zničené vozy navíc vojáci nahrazují civilními náklaďáky, které ovšem nejsou vyráběné pro převoz tak těžkého nákladu ani pro jízdu v terénu. „Když neprovádíte preventivní údržbu něčeho tak důležitého, pak je jasné, že se zachází stejně i s celou pojízdnou flotilou,“ uvedl.

Bez náklaďáků jsou k ničemu i luxusní zbraně

Převážení zásob vytváří ohromný nátlak i na drahá vojenská auta, natož na ta civilní, potvrdil skotský profesor strategických studií Phillips O’Brien. „Civilní náklaďáky nejsou vyráběny pro vojenskou zátěž. Nejsou vyráběny pro převoz takového nákladu, nejsou vyráběny pro převoz specifického vybavení,“ řekl a dodal, že v mnoha případech nejsou provozuschopné mimo silnice.

 

„Jediná míle ujetá v období míru se rovná tak 16 nebo 32 kilometrům v době války, protože ty náklaďáky tlačíte na maximum s obrovskou zátěží,“ vysvětlil profesor. Špatná údržba navíc pak vytváří větší poptávku po náhradních dílech, které na válečném území nemusí být k dispozici. „A nechcete pořád shánět nový náklaďák, kdykoli se rozpadne ten starý.“

„Idealizovaná diktátorská vojska jsou často dobrá v těch okázalých zbraních, kupují nóbl letouny a nóbl tanky, ale už nekupují ty méně zkrášlované věci,“ pokračoval O’Brien a odkázal tak na slavný citát amerického generála z druhé světové války Omara Bradleyho: „Amatéři řeší strategii, profesionálové řeší logistiku.“

Zkrátka ani ty nejluxusnější zbraně nefungují bez spolehlivých náklaďáků. „Potřebujete mít stejně dobré lidi v logistice a údržbě, jako ty v každé jiné branži,“ řekl na závěr O’Brien k ruské armádě. „Byli v dobré kondici pro logistickou válku, nebo to prostě nebrali vážně?“

18:13
25. 4. 2024

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
25. 4. 2024

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
25. 4. 2024

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

Kompletní online

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa