Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dědeček Valentin (84) zachránil rodinu před bombami i smrtí hladem: S půlroční vnučkou byli měsíc ve sklepě

Autor: VaB - 
15. dubna 2022
05:00

Sedící dědeček v uprchlickém stanu a v náručí svírá spící šestiměsíční Islabellu zabalenou do dětského oblečení. 22 vteřin dlouhý záběr, který vidělo přes milion lidí a všechny úplně dostal. Jde o 84letého Valentina Mykolayoviče, který na Ukrajině zachránil nebohou rodinu. Zažil toho ale daleko víc.

Záběry a fotografie sdílela na sociálních sítích celosvětová organizace UNICEF. Nejdřív šlo jen o krátké video na sociální síti TikTok. Tehdy natočili čtyřiaosmdesátiletého Valentina Mykolayoviče jak v náručí svírá malé spící miminko.

To bylo v uprchlickém stanu v Záporoží, video vidělo přes jeden milion lidí a mnohé to dojalo k slzám. Organizace pak sdílela příspěvek, ve kterém se věnovala přímo Valentinovi. Podle nich ve starém autě zachránil rodinu.

„Téměř měsíc se musela rodina schovávat v suterénu domu před bombardováním obce Štěpovo,“ vyprávějí s tím, že ve sklepě byla maminka Marie s dětmi a dědečkem ze snímků. Postupně rodině začaly docházet zásoby. Nakonec se ale starému pánovi podařilo rodinu zachránit.

Všechny je v autě převezl do bezpečí do Záporoží. On sám jako dítě zažil druhou světovou válku. „Jako dítě jsem si hrál s náboji, nechci, aby moje vnoučata měla podobné dětství,“ dodává s tím, že neví, zda se jim podaří vrátit domů. Pokud ještě nějaký mají.  

19:06
Dnes

62 % Ukrajinců je prý ochotno bojovat za svou zemi. Podle průzkumu Sociological Group Rating provedeného v roce 2023 ve spolupráci s Gallup International a zveřejněného 23. dubna je podle svých slov připraveno bránit Ukrajinu 62 % obyvatel země.

18:46
Dnes

Severoatlantická aliance neplánuje rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích, řekl dnes při návštěvě Varšavy šéf NATO Jens Stoltenberg. Polský prezident Andrzej Duda v pondělí v rozhovoru pro deník Fakt prohlásil, že Polsko by bylo ochotné umožnit aliančním spojencům, aby na jeho území jaderné zbraně umístili.

„Pokud by se naši spojenci rozhodli, že v rámci programu sdílení jaderných zbraní je rozmístí i na našem území, aby se posílila bezpečnost východního křídla NATO, jsme k tomu připraveni,“ řekl Duda v interview zveřejněném v deníku Faktu. Premiér Donald Tusk v reakci poznamenal, že by rád znal všechny okolnosti, které hlavu státu přiměly učinit takové prohlášení.

18:42
Dnes

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou příliš ochotné vzdát se ve prospěch Ukrajiny svých nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany, tvrdí francouzský deník Le Monde. Některé členské země Evropské unie se nechtějí zříci svých systémů Patriot, Francie pak váhá ohledně dodávky dalšího systému SAMP-T, napsal francouzský list.

Summit EU se sice minulý týden shodl, že je potřeba poskytnout Ukrajině prostředky protivzdušné obrany, šéfové vlád jednotlivých zemí si ale dávali dobrý pozor, aby v tomto ohledu neučinili žádný konkrétní slib, napsal Le Monde. Připomněl, že k dodávkám systémů vyzýval na okraj summitu také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který prohlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného prostoru je větší prioritou než dodržení interních standardů Severoatlantické aliance ohledně vybavení.

Zobrazit celý online

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa