Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vítězem Eurovize Ukrajina! Raper prosil o pomoc Azovstalu. Zelenskyj: „Naše hudba dobývá Evropu“

Aktualizováno -
15. května 2022
08:03
Autor: ČTK - 
14. května 2022
21:09

Vítězem letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra se skladbou Stefania. Ukrajinská skupina patřila k největším favoritům celého klání, a to i vzhledem k ruské invazi. Během vystoupení vyzvala k pomoci Ukrajině a záchraně okupovaného Mariupolu.

Skupina v závěru svého finálového vystoupení vyzvala k podpoře Ukrajiny. „Prosím pomozte Ukrajině, Mariupolu. Pomozte Azovstalu hned teď,“ řekl frontman Kalush Orchestra,

Politická prohlášení jsou sice na soutěži obecně zakázaná, organizátoři nicméně uvedli, že Ukrajina za ně nebude diskvalifikována.

„Chápeme silné pocity, které nyní panují kolem Ukrajiny, a pokládáme prohlášení skupiny Kalush Orchestra a dalších umělců vyjadřující podporu ukrajinskému lidu za spíše humanitární než politická,“ uvedla Evropská vysílací unie, která soutěž organizuje.

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra přitom nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová, 29letá raperka a bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostal šanci vystoupit právě Kalush Orchestra, folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Video  Kalush Orchestra: Favorit Eurovize z Ukrajiny a jejich semifinálové vystoupení  - Youtube / Eurovision Song Contest
Video se připravuje ...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vítězství skupiny Kalush Orchestra přivítal.

„Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude písňovou soutěž Eurovize hostit Ukrajina,“ uvedl. „Uděláme vše pro to, abychom jednoho dne hostili účastníky a hosty Eurovize v ukrajinském Mariupolu. Svobodném, klidném, přestavěném! Děkuji skupině Kalush Orchestra za toto vítězství a všem, kteří nám dali své hlasy,“ dodal s tím, že si je jist, že „vítězství v boji s nepřítelem není daleko“.

Vítězná země se obvykle stává hostitelem dalšího ročníku soutěže. Podle agentury DPA však není jasné, zda bude moci Ukrajina soutěž v příštím roce skutečně hostit. V současnosti na Ukrajině kvůli válce platí stanné právo, takže nejsou povoleny žádné velké kulturní akce, píše DPA. Rusko se letos kvůli invazi na Ukrajinu soutěže nesmělo zúčastnit.

Pocta matce, sláva Ukrajině

Píseň Stefania, se kterou skupina vystoupila, vznikla původně jako pocta matce frontmana kapely. Od ruské invaze na Ukrajinu 24. února se ale změnila v hymnu národa, jehož zemi pustoší válka, napsala agentura AP. Původní text totiž získal zcela nový význam. „Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,“ zpívá se v ní.

Šestičlenná chlapecká kapela dostala speciální povolení, aby mohla opustit zemi a reprezentovat Ukrajinu a ukrajinskou kulturu na soutěži. Jeden z původních členů skupiny zůstal na Ukrajině bojovat, ostatní se plánují vrátit hned, jak Eurovize skončí.

Český zástupce, skupina We are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, skončil se skladbou Lights Off na 22. místě.

11:22
Dnes
!

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

11:21
Dnes

K útoku ve Smolenské oblasti se dnes přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26.000 metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

11:00
Dnes

Občan Ruské federace musí zaplatit 300.000 korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Okresní soud v Teplicích. Vladimíru Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na 20 měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa