Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vítězové Eurovize se dojemně loučili s uprchlými milovanými. Hrůzy války ukázali v novém klipu

Autor: ČTK, simao - 
15. května 2022
19:44

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která se stala vítězem letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize, dnes vydala nový videoklip vítězné písně Stefania. Objevují se v něm záběry válkou zničené Ukrajiny a rovněž ženy v bojové výzbroji, napsala agentura AP.

Videoklip byl zveřejněn jen několik hodin poté, co Ukrajina již potřetí v historii písňovou soutěž vyhrála.

Pro kapelu hlasovalo velké množství z odhadovaných 200 milionů diváků ze 40 zemí, které se Eurovize zúčastnily.

Členové kapely dnes před tříhvězdičkovým hotelem, kde bydleli, pózovali fotografům a dávali autogramy. Poté odjeli taxíky na rozhovor s italskou televizní stanicí RAI a následně zamířili domů - na Ukrajinu.

Již v pondělí se totiž do své vlasti musí vrátit. Dostali jen speciální povolení pro účast v soutěži, jinak musí většina ukrajinských mužů ve věku od 18 do 60 let v zemi zůstat a být připravena zapojit se do bojů.

Loučení zpěváka s uprchlou rodinou

Jeden ze zpěváků skupiny, Saša Tab, se tak přímo v Turíně loučil se svou rodinou - manželka a dvě děti z Ukrajiny utekly již před měsícem a nyní žijí u italské rodiny v nedalekém městě Alba.

Ještě pochoval dceru v náručí, rozloučil se s manželkou Julijí, která měla slzy v očích, a nastoupil do taxíku, popsala agentura AP.

Členové kapely Kalush Orchestra se loučili v Itálii se svými blízkými (15.5.2022) Členové kapely Kalush Orchestra se loučili v Itálii se svými blízkými (15.5.2022) | ČTK/AP Luca Bruno

„Pomozte Azovstalu!“

Rusko, které v únoru zahájilo útok na Ukrajinu, dostalo pro letošek zákaz účastnit se soutěže Eurovize. Organizátoři se tak podle svých slov snažili držet politiku dál od písňového klání, které podporuje rozmanitost a přátelství mezi národy.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Zůstat nepolitickou soutěží se ale příliš nepodařilo i vzhledem k tomu, že frontman ukrajinské kapely zakončil v noci na dnešek své vystoupení výzvou: „Všechny vás prosím, pomozte Ukrajině, pomozte Mariupolu. Pomozte Azovstalu!“ Azovstal jsou ocelárny v přístavním městě Mariupol, které jsou již několik týdnů obléhány ruskou armádou. Ukrajinští bojovníci, kteří se v nich ukrývají, se ale odmítají vzdát.

Video  Kalush Orchestra: Favorit Eurovize z Ukrajiny a jejich semifinálové vystoupení  - Youtube / Eurovision Song Contest
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa