Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ukrajinská biatlonistka (22) se připojila k armádě. „Okupanti nemají žádnou šanci,“ vzkázala

Autor: tsv - 
15. května 2022
05:00

Ukrajinská zlatá biatlonistka Kristina Dmitrenková (22) se připojila k Národní gardě Ukrajiny. Momentálně se svými kolegy trénuje střílení na jiný terč, než na jaký byla doposud zvyklá, a střetu s okupanty se zřejmě nebojí. „Střílím dobře,“ vzkazuje ruským vojákům. Kvůli invazi přerušila přípravy na mezinárodní sportovní soutěž v Itálii.

Kristina původem z Černihivu v roce 2016 vyhrála zlatou medaili na Olympijských hrách mládeže, a jelikož biatlon kombinuje lyžování a střelbu na terč, byla ideálním armádním rekrutem. K Národní gardě se připojila hned po propuknutí invaze, o které ji 24. února informovali přátelé. Dny před válkou trávila v Karpatech s národním juniorským týmem a trénovala na blížící se mezinárodní soutěž v Itálii.

„Přátelé z Černihivu a Kyjeva mi posílali fotografie toho hororu, kterým si museli projít,“ řekla serveru DailyMail Dmitrenková. „Z nepřítele ale nemám žádný strach.“ Biatlonistka je odhodlaná bojovat za svou zemi až do chvíle, kdy se ukrajinským jednotkám podaří ze svého území okupanty definitivně vyhnat.

Vítězství bude naše

Kristina momentálně trénuje s ostatními vojáky a připravuje se na střet s Rusy. „Nikdy v životě mě nenapadlo, že to bude takové. Nikdo si to neumí představit,“ popisovala bojiště. I přes to si ale udržuje naději a optimistického ducha.

„Střílím dobře, takže okupanti nemají žádnou šanci,“ prohlásila odhodlaně. „I když dočasně vyměním svou biatlonovou pušku za kulomet, ať už v ruce držím jakoukoli zbraň, budu stát až do konce. Vítězství bude určitě naše.“

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa