Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sexuální násilí a těžké válečné zločiny na dětech: Důkazy ruských zvěrstev posbírala velvyslankyně při OSN

Autor: tsv - 
14. května 2022
05:00

Britská velvyslankyně při Organizaci spojených národů (OSN) upozornila na důkazy potvrzující několik „věrohodných obvinění“ nejen ze sexuálního násilí na dětech, kterých se měli od zahájení invaze na Ukrajinu dopustit mnozí ruští vojáci. Podle diplomatky porušila okupující armáda pravidla Rady bezpečnosti OSN. Na těžké zločiny upozornil už dříve dětský fond UNICEF, jehož vedení situaci nazvalo „stále se zhoršující krizí dětských práv“.

Velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová od začátku invaze pomáhá s vyšetřováním válečných zločinů na Ukrajině, nyní se mimo jiné zabývá nahlášenými případy násilí na dětech, ke kterému se od 24. února podařilo nashromáždit velké množství důkazů.

„Rusko se v době války dopouští čtyř ze šesti vážných zločinů proti dětem,“ uvedla velvyslankyně a odkázala tak konkrétně na porušení pravidel stanovených Radou bezpečnosti v roce 1999. Mezi tato porušení patří například cílené útoky na děti během ozbrojeného konfliktu či nábor dětských vojáků.

Velké riziko ztracené generace

Kromě „věrohodných obvinění“ ze sexuálního násilí na dětech má diplomatka přístup k dokumentaci dalších 700 000 případů nedobrovolné deportace ukrajinských matek a mladistvých do Ruska. „Nyní hrozí velké riziko ztracené generace a pokračování násilného začarovaného kruhu vytvořeného ruskou invazí a devastací, kterou tam způsobila,“ varovala Woodwardová.

Jejich budoucnost visí na vlásku, křičí UNICEF

Kromě diplomatky se k věci vyjádřil také nadační fond OSN UNICEF. Náměstek výkonného ředitele Omar Abdi upozornil na zhoršující se „krizi dětských práv“ v souvislosti s demolicí stovek ukrajinských škol a frekventovaného zabíjení mladistvých. Jen za poslední měsíc zemřelo téměř sto dětí.

Děti v době války platí „nepřiměřeně vysokou cenu“, řekl Abdi Radě bezpečnosti OSN. Od zahájení invaze Rusové zabili 239 dětí a těžce zranili dalších 355, jedná se ovšem pouze o ověřené případy, reálné číslo by tak mohlo být mnohem vyšší.

Útoky na mladé Ukrajince špatně snáší také prezident Volodymyr Zelenskyj, který se během své pravidelné promluvy k lidu neubránil vzteku a upozornil na rostoucí dopady války na nejmladší generace, píše server Sky News. „Včera v noci ruské jednotky zaútočily na Černihivskou oblast včetně škol,“ uvedl prezident na videu.

„Ruský stát je samozřejmě v takovém stavu, že mu jakékoli vzdělání akorát stojí v cestě. Ale čeho dosáhnou ničením ukrajinských škol? Všichni ruští velitelé, kteří vydávají takové rozkazy, jsou jednoduše zvrácení a nevyléčitelní,“ dodal.

13:24
16. 4. 2024

„Je to čirá politika. Nikoho nezajímá, kolik lidí každý den na Ukrajině umírá. Zajímá je jenom jejich popularita... Zapomínají, že mrtvé lidi popularita nezajímá,“ komentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pře mezi americkými Republikány a Demokraty o pomoci Ukrajině a Izraeli.

„Ukrajina nebude mít šanci vyhrát válku bez pomoci Spojených států. Poměr dělostřelectva na frontě je dnes 1:10 a poměr letectva je 1:30," dodal v rozhovoru pro americkou veřejnoprávní televizi PBS.

12:44
16. 4. 2024

Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

Ukrajinské problémy s nedostatkem munice jsou natolik závažné, že ukrajinští vojáci u Bachmutu a Avdijivky na východě Ukrajiny mohou vypálit maximálně pět dělostřeleckých granátů na každých deset granátů vystřelených ruskými silami a někdy i méně, podotkl v neděli podle ISW velitel ukrajinského uskupení Chortycja Nazar Vološyn. Ukrajinské dělostřelectvo je však přesnější, tvrdí Vološyn.

Už ve své analýze z předchozího dne ISW upozornil, že Rusko by nedostatek munice mohlo využít k ovládnutí města Časiv Jar v příštích týdnech.

12:02
16. 4. 2024

Slovenský premiér Robert Fico dnes odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Opatření v podobě převzetí části běženců nebo finanční či materiální pomoci pro země zasažené přílivem migrantů označil před novináři za diktát, nejde podle něj o solidaritu.

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili, že každá země má mít možnost se sama rozhodnout, jak pomůže,“ řekl Fico ke schválené úpravě. Přirovnal ji k dřívější myšlence zavedení kvót pro povinné přerozdělování migrantů mezi členské země evropského bloku.

Podle Fica slovenské vládní strany ve slovenské sněmovně patrně nepodpoří opatření z migračního paktu. „S vysokou pravděpodobností celá vládní koalice nebude souhlasit na půdě parlamentu s tímto legislativním balíkem,“ řekl slovenský premiér po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem.

Kompletní online

Letošní školní rok byl na Ukrajině zcela pozastaven téměř ihned poté, co na území na konci února vtrhli okupanti. V bojích bylo zničeno minimálně 15 z 39 zdejších škol s přímými vazbami na UNICEF. „Tyhle útoky musí přestat,“ řekl na závěr Abdi. „Děti potřebují, aby tahle válka skončila. Jejich budoucnost visí na vlásku.“

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa