Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové zmrzačili prchající rodinu: Máma přišla o nohu, její dcera (11) o obě! Šly jen pro čaj

Autor: tsv - 
13. května 2022
11:57

Ukrajinská žena Natalia s malou dcerou Janou (11) přišly o nohy během ruského útoku na vlakovou stanici v Kramatorsku. Od incidentu se o ně ve lvovské pediatrické nemocnici stará Janin bratr, který se jako zázrakem unikl jakémukoli těžkému zranění. Rodina v příštích dnech odcestuje do Spojených států, kde zraněné dostanou speciální, na míru vyrobené protézy a podstoupí několikatýdenní rehabilitaci.

Natalia se spolu se svým synem Jaroslavem a jeho dvojčetem Janou (11) vydala na nádraží v Kramatorsku poté, co na začátku dubna v ulicích jejich vesnice Novhorodske propukly boje. Žena s cílem ochránit své děti před bombardováním v rychlosti sbalila několik tašek a utekla s nimi na hlavní nádraží v Kramatorsku, odkud plánovala odjet na západ. Dobrovolníci na nástupišti rozdávali čaj, Natalia s Janou se tak rozhodly pro nějaký dojít, zatímco Jaroslav hlídal zavazadla, než se ale k dobrovolníkům dostaly, smetla je nečekaná exploze.

„Natalia si čajovou přestávku doteď vyčítá,“ řekli pro ukrajinský server TSN medici z pediatrické nemocnice ve Lvově, ve které rodina strávila několik posledních týdnů. „Když po explozi otevřela oči, všechno bylo pokryté krví. Viděla svou dceru schoulenou na zemi s oběma nohama amputovanýma. Natalia se pokusila ke svému dítěti doběhnout, ale nemohla se zvednout. Když se podívala dolů, uvědomila si, že její noha je pryč.“ Nataliina levá dolní končetina nyní končí těsně pod kolenem podobně jako obě nohy malé Janičky.

Malý ochránce a cesta do USA

Do Lvova rodinu převezl speciální evakuační vlak. Jaroslav se ihned po útoku chopil role ochránce a od tragické události na svou matku a sestru bedlivě dohlíží. „Tenhle mladý chlapec vyrostl a stal se z něj dospělý přesně v tom momentu, kdy ruská raketa zasáhla nádraží v Kramatorsku,“ píše ve zprávě lvovská První lékařská asociace. „Jeho matka a dvojče, které zůstaly na nástupišti, byly obě zmrzačené explozí. Žena přišla o jednu nohu a holčička přišla o obě dolní končetiny. Jaroslav se teď stará o svou rodinu, dokonce chodí nakupovat potraviny do obchodu vedle nemocnice.“

Děti před několika lety přišly o tatínka a podobnou tragédií si musely projít i letos potom, co jim ve válce s ruskými okupanty zemřel milovaný nevlastní otec. Rodina se ale přes všechna traumata raduje ze života. Natalii a její děti teď čeká dlouhá cesta do Spojených států, kde ženě a dívce lékaři vyrobí protetické nohy na míru, na nichž se budou v příštích týdnech učit znovu chodit.

16:14
25. 4. 2024

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
25. 4. 2024

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
25. 4. 2024

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Kompletní online

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa