Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koncentrační tábory 21. století: Rusové nutí Ukrajince spolupracovat mučením i hladověním

Autor: amb - 
13. května 2022
05:00

Lahev vody denně, jídlo občas, toaleta jednou za den. To zažívají Ukrajinci, kteří neprošli filtrací a musí minimálně 36 dnů zůstat ve věznici nebo nápravném zařízení. Pak odejdou jen někteří, pokud podepíší spolupráci. Jiní jsou nezvěstní... A jak taková filtrace probíhá?

Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmily Denisovové bylo do Ruska deportováno už přes milion Ukrajinců. Předtím tráví i několik dní ve filtračních táborech, ve kterých Rusové kontrolují, jestli nepřísluší k „fašistům“ a nezpůsobí například protest.

Přítomnost filtračních táborů je známá například ve městech Dokučajevsk či Amrosijivka, další spekulace jsou o převozech lidí do věznic v Doněcku, Jenakijevu, Gorlovce či Volnovaše.

Někteří lidé nebyli z filtračních táborů propuštěni a uprchlíci nevědí, co se s nimi stalo dál. Většinou jde o ty, kteří mají něco společného s ukrajinskými vojáky.

Poradce starosty Mariupolu Petr Andrjuščenko řekl, kde jsou drženi obyvatelé Mariupolu, kteří filtrací neprošli. Ti, které Rusové označili za nespolehlivé, odvezli do prostoru bývalé nápravné kolonie č. 52 v doněcké obci Jelenovka nebo do známé věznice Izoljatsia ve stejné oblasti. Jde o policisty, aktivisty, novináře a lidi, kteří vzbudili podezření třeba i vlasteneckým tetováním.

V přeplněných místnostech tam musí zůstat minimálně 36 dnů. „Desítky lidí dostávají láhev vody denně. Jídlo není každý den. Toaleta jednou denně. Venkovní procházky nejsou umožněné. To vše provázejí četné výslechy, mučení, vyhrožování popravami a nátlak ke spolupráci,“ uvedl Andrjuščenko.

Ti šťastnější jsou propuštěni po 36 dnech, předem ale musí podepsat papíry, zřejmě o spolupráci. Co přesně, to svědci nemohou uvést. Po výsleších ale dochází i k masivním zmizením lidí. „Lze namítnout, že jde vlastně o skutečný koncentrační tábor 21. století, vytvořený Ruskem ve středu Evropy,“ řekl Andrjuščenko.

„Nelíbí se ti? Přivezeme i další ženy,“ ptal se voják kolegy

Ne všichni se z tábora dostanou živí, pokud ano, jsou posláni dál na Ukrajinu, i do vzdálených oblastí. Mezi filtrovanými jsou nejen ženy a děti, ale také staří či handicapovaní lidé, kteří čekají na proces i dlouhé dny. Neexistuje hygiena, jeden muž zemřel na tuberkulózu, když mu vojáci odmítli zavolat záchrannou službu. Rusové je většinou fotí a prohledávají jim telefony, prohlídky jsou velmi nelidské.

Maria Vdovyčenko (17) se k filtraci podle Rádia Svobodná Evropa dostala po dvou dnech čekání v autě, kde byla s matkou, otcem a sestrou. Když ji ruští vojáci vyslýchali, narazili na znásilnění. „Nelíbí se ti?“ zeptal se jeden muž vojáka.

Marii se roztřásly nohy, zatímco muž toho druhého ujišťoval, že později bude více žen k výběru. Výslech Mariina otce zahrnoval bití a voják se ho v jednu chvíli zeptal: „Co kdybychom ti uřízli ucho?“ Pak ho zasáhli do hlavy a on se probral až venku.

Během dlouhého čekání dostávali lidé v táborech nekvalitní, často prošlé jídlo. Svoboda pohybu je tam omezená, pokud se chtějí někam přesunout, musí požádat správu tábora. Velké množství lidí neví, že přes tyto tábory míří do Ruska, anebo nemají jinou možnost, jsou k tomu donuceni odstřelováním.

„Buď někoho udej, nebo půjdeš bojovat za naše"

Kytarista Vitalij se s manželkou a roční dcerou přistěhoval na začátku války do Mariupolu. Přijeli z nedaleké vesnice a mysleli si, že ve městě to bude bezpečnější. Pak strávili dlouhé týdny ve sklepě, když se konečně dozvěděli o evakuaci do Nikolskoje, který je pod kontrolou Doněcké lidové republiky. Předtím ale museli projít filtrací.

Vojáci kontrolovali mužům vysvlečeným do spodního prádla všechno, telefon, osobní věci i tetování. Vitalij před odjezdem vymazal z mobilu všechny zprávy, což bylo Rusům podezřelé a ptali se na spolupráci s ukrajinskou armádou. Problémem byl také vytetovaný americký orel, jak řekl Meduze.

Konstantin z Berďansku prodával před válkou autodíly, během invaze mu ale podnik zkrachoval. Kvůli ostřelování nemohli utéct na Ukrajinu, bezpečná cesta vedla přes Krym do Ruska. Na hranicích ho oddělili od rodiny a poslali přes skryté dveře do dřevěné ohrady. Byly tam stovky mužů čekajících na pasy, někteří v chladné noci čekali až 9 hodin.

Konstantina pak ještě hodinu vyslýchali o tom, kde budou na ruském území bydlet. Zkontrolovali mu tetování osmicípé hvězdy, geometrického útvaru jeho znamení horoskopu – štíra. Rusové ale tvrdili, že jde o Davidovu hvězdu, která je však šesticípá.

Maxima se ptali výhradně na samé „obscénní“ věci: „Ptali se, jestli kouřím, jestli piju, jestli podvádím svou ženu, jestli moje žena kouří...“ Pak probírali každou fotografii v jeho telefonu a řekli: „Buď udej každého, kdo slouží v Ozbrojených silách Ukrajiny, nebo půjdeš bojovat za naše. Lidé jako vy jsou tam okamžitě vrženi do první řady. Budeš tam kopat zákopy a pak zemřeš."

„Řekl jsem mu, že kdybych měl takové známé, řekl bych to, jen abych ještě jednou viděl svou ženu a dítě, ale v prvních dnech války vojsko město opustilo a zůstali jen civilisté. V důsledku toho mi vrátil telefon a pas a řekl, že mě nechal jít jen kvůli svému synovi," vzpomíná Maxim.

Některým Ukrajincům se podaří z Ruska uprchnout

Také Alexandrovi vysvětlili, že „jen tak“ do Ruska odjet nemůže. Na filtraci čekal několik dnů, spal na podlaze. „Důstojník FSB, který mě vyslýchal, vypadal jako postava z filmu o ruských bezpečnostních silách: poslední iPhone, obézní, vyčerpaný pohled,“ říká Alexander. Zajímalo je možné ´spojení s extremistickými skupinami´, nedefinovali ale, co to pro ně znamená.

Pak ho s cestovním lístkem odvezli poblíž hranic, kde byly stany. Pokračoval do Taganrogu, tam strávil nějaký čas. Rusové se tvářili nepřátelsky, když slyšeli jeho ukrajinský dialekt, a Alexandr následně odjel do Gruzie. Ukrajinština je v Rusku obecně vnímána negativně a říkají, že Ukrajinci mají „problémy s ruským jazykem“, a tak se musí děti učit podle „speciálního“ programu. 

Julia z Mariupolu popsala, že bylo téměř nemožné odjet na Ukrajinu, a tak se i ona musela vydat do Ruska. Přestože šel její manžel bojovat, při filtraci musela tvrdit, že s ní nežije a ona s ním nemá nic společného.

Natalja (59) čekala na filtraci 12 hodin, syna pak dvě hodiny vyslýchali a nutili ho komentovat každou zprávu v telefonu. Rusové často cvakali klouby a tvářili se, že jsou Ukrajinci zločinci.

Jídlo lidé ve filtračních táborech většinou dostávají jednou denně, přičemž je to pouze menší porce kaše. Jiní hovořili i o čínských polévkách či cereáliích. Někteří lidé během cesty do „nového domova“ utečou a snaží se dostat do Běloruska či pobaltských zemí. Například senioři ale takovou možnost nemají, a musí tak zůstat tam, kam je Rusové pošlou.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

Video  Rakušan: S romskými uprchlíky je velký problém! Budou třeba razítka a provizorní stany  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa