Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zamilovaná dozorkyně pomohla utéct trestanci z vězení: Po dopadení se zastřelila!

Dozorkyně pomohla utéct trestanci z vězení: Když je policie dopadla, zastřelila se!
Dozorkyně pomohla utéct trestanci z vězení: Když je policie dopadla, zastřelila se!  (Autor: Lauderdale County Sheriff Office)
Autor: ČTK - 
10. května 2022
10:19

Policie v americkém státu Indiana v pondělí po honičce dopadla vězně Caseyho Whitea, který uprchl před deseti dny společně s jednou z dozorkyň z věznice v Alabamě. Členka vězeňské ostrahy Vicky Whiteová, kterou nepojí s hledaným vězněm rodinná příslušnost, se po dopadení dvojice zastřelila, informovaly tamní úřady. White byl stíhán za vraždu a policie jej označovala za extrémně nebezpečného. Stále není zcela jasné, proč se dlouholetá dozorkyně rozhodla s vězněm utéct, podle vyšetřovatelů spolu ale zřejmě udržovali romantický vztah.

Dozorkyně Whiteová podle vyjádření místního koronera zemřela v nemocnici kolem úterních 02:00 SELČ na střelná zranění, která si sama způsobila při policejní honičce.

Celá aféra vypukla 29. dubna, kdy Whiteová vyzvedla Whitea z jeho cely a řekla ostatním, že jej vede na psychologické vyšetření. Namísto toho však oba uprchli. Policie záhy vyhlásila celostátní pátrání a varovala občany, aby se nesnažili Whitea sami zadržet.

Whiteová byla dlouholetou zaměstnankyní věznice a v den útěku byla poslední den v práci před odchodem do důchodu. Nedávno přitom prodala svůj dům a kolegům říkala, že by chtěla strávit více času na pláži.

„Ten útěk byl očividně dobře naplánovaný a vypočítaný. Hodně se na to připravovali. Měli spoustu zdrojů, měli hotovost, měli auta,“ řekl Rick Singleton, šerif okresu Lauderdale v Alabamě, odkud dvojice uprchla.

„Skončil tím velmi dlouhý, stresující a náročný týden a půl,“ dodal pak k pondělnímu zákroku policie v Indianě.

Auto, v němž uprchlíci odjeli, se našlo později ve státu Tennessee. Stopa u něj však vychladla. V neděli pak ale dostala policie tip na člověka podobného Whiteovi spatřeného v myčce aut ve městě Evansville ve státu Indiana.

Den nato se je podařilo identifikovat nedaleko tamní policejní stanice. Když k nim policisté přistoupili, začali White s Whiteovou ujíždět v autě. Policie při honičce do jejich automobilu narazila, čímž způsobila lehčí zranění uprchlému vězni. Dozorkyně se podle místního šerifa Davea Weddinga při incidentu sama postřelila a způsobila si vážnější poranění. Koroner pak potvrdil její úmrtí.

Smrt Whiteové podle agentury AP ještě prohlubuje nejasnosti ohledně celého případu, policie totiž doufala, že se od dozorkyně dozví víc informací o průběhu útěku a motivu činu.

Blízcí i spolupracovníci Whiteové totiž médiím řekli, že je její krok velmi překvapil. „Svěřil bych Vicky svůj život,“ řekl prokurátor okresu Lauderdale v Alabamě Chris Connolly. „Když jsme od věznice něco potřebovali, tak ona byla naše spojka, spolehlivý zaměstnanec. Proto je to tak šokující,“ dodal.

White byl v září roku 2020 obviněn z vraždy. V té době si již odsluhoval 75letý trest za mřížemi za dřívější zločiny, včetně vloupání, krádeže auta či útěku před policií. Za vraždu mu v Alabamě hrozil až trest smrti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání