Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zbraně hromadného ničení, hlad a migrační krize.“ Expert o tom, po čem Putin sáhne dál

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
13. května 2022
05:00

Nejistý postup ruských vojsk na Ukrajině brzy donutí prezidenta Vladimira Putina podle americké Národní rozvědky k drastičtějším krokům. Těch má podle bezpečnostního experta Davida Stulíka ruský prezident v rukávu poměrně dost. Ať už jde o využití zbraní hromadného ničení, nebo vyvolání nové migrační krize. Putin si podle něj v Rusku vychoval společnost, která by mu neúspěch neodpustila.

„Vzbudil v ruské společnosti nejhorší pudy a instinkty. Ta je nyní velice agresivní a zlá. Což by v případě jeho neúspěchu znamenalo, že by ho sama rychle zlikvidovala,“ vysvětluje analytik. „Vzhledem k tomu, že vojenská síla Ruska slábne, bude mít mnohem méně technických a vojenských možností s využitím konvenčních prostředků. Pak už ale zbývají ty méně konvenční, kam patří mimo jiné zbraně hromadného ničení,“ dodává.

Putinův režim je navíc opravdu dobrý v tom, že s malými prostředky dokáže vyvolat poměrně velké krize. Může tak nejen Evropě způsobit bolest hlavy vyvoláváním místních krizí. Teď třeba vidíme velký nárůst cen potravin, což vyvolá řetězovou reakci i v zemích blízkého východu a v severní Africe. Může nastat nová vlna hladu a přijde nová migrační krize,“ říká Stulík. 

Podle něj Putin a jeho elita musí ve válce pokračovat, bude muset jít do vítězného konce. Opak by totiž znamenal ztrátu respektu. A jakýkoli ústupek by byl jeho porážka. „Ukrajinská armáda má o řády vyšší morálku a bojového ducha, než ruští vojáci,“ dodává.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Lomikel ( 13. května 2022 07:04 )

Putin je zřejmě na okraji propasti.
To asi proto, aby na nás lépe viděl....

fayet ( 13. května 2022 06:44 )

Americká kongresmanka Tulsi Gabbard pro Fox News: Je čas vyhodit válečné štváče z amerického Kongresu

12. května 2022

Biden posílá Ukrajině dalších 8 miliard dolarů na výplaty ukrajinským byrokratům. Těm, co platili jeho syna, narkomana.

Před pár dny jsme slyšeli ministra obrany Austina, řekněme že se přeřekl, jaké jsou ve skutečnosti naše cíle a záměry: „Chceme vidět Rusko oslabené do takové míry, aby nemohlo udělat nic takového, jako když poslalo vojáky na Ukrajinu.“ Co to znamená? Úplné zničení ruského státu.

Rusko dalo jasně najevo, že pokud nebude mít jinou možnost, použije jaderné zbraně. Nejprve taktické, a pokud to bude nutné i strategické.

Díky Boží milosti to my, lidé, můžeme zastavit dříve, než bude pozdě. Můžeme jednat, vyhnat válečné štváče z Kongresu a zvolit vůdce v této zemi, kteří zakročí a zastaví toto šílenství dříve, než bude svět zničen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa