Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drtivý úder Ukrajinců: Rusové naráz přišli o pontonové mosty a desítky bojových vozidel!

Aktualizováno -
13. května 2022
08:22
Autor: rc - 
13. května 2022
06:06

Ukrajinští vojáci opět přelstili ruské okupanty! U obce Bilohorivka v Luhanské oblasti zničili pontové mosty přes řeku Severní Doněc a v zápětí i velké množství ruských tanků, transportérů a další techniky. Úspěch Ukrajinců na Twitteru oznámilo ministerstvo obrany, které to popsalo tak, že Ukrajinci zahájili pro Rusy koupací sezonu a někteří z nich byli spáleni květnovým sluncem.

Překonat řeku Severní Doněc u obce Bilohorivka v Luhanské oblasti se snažily patrně až desítky ruských obrněných vozů. Nicméně přechod pro ně skončil katastrofou. Ukrajinská vojska odpálila dvojici pontonových mostů. Ruské jednotce tak zabránila v postupu a mnohá válečná vozidla naprosto zničila. Vraky mnoha tanků a obrněných vozů zůstaly ležet v řece i na jejím břehu. Další vozidla jejich posádky opustily a ponechaly je jejich osudu.

Podle britského Ministerstva obrany při tom Rusové ztratili významné množství vojenské techniky odpovídající nejméně jedné praporní taktické skupině. Uživatelé na twitteru napočítali na fotografiích přes 70 vozidel!

Britové snahy o překročení řeky v současné situaci označuje za „vysoce riskantní manévr, který svědčí o tom, že ruští velitelé jsou pod tlakem, aby dosáhli nějakého pokroku v operacích na východě Ukrajiny".

Úspěch Ukrajinců oznámil na sociální síti Telegram Serhij Hajdaj, šéf Luhanské regionální správy, a zpráva se objevila i na Twitteru na profilu ukrajinského ministerstva obrany. „Pokusili se prorazit k Severodoněcku, úplně dobýt Rubižne, odříznout Luhanskou oblast od „velké země“ a ovládnout trasu Lysyčansk-Bachmut,“ uvedl Hajdaj s tím, že je však obránci Ukrajiny přelstili a „pobili je jako mouchy“.

„Dělostřelci 17. tankové brigády zahájili pro Rusy prázdniny. Někteří se koupali v řece Severní Doněc a někteří byli spáleni květnovým sluncem,“ uvedlo ministerstvo a přidalo fotky z místa, kde ke střetu došlo. „Úžasný úspěch ukrajinské armády,“ napsal pod příspěvek jeden z uživatelů Twitteru.   

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa