Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragédie v Azovstalu: Rusové zabili novomanžela! Valeria ovdověla 3 dny po svatbě

Autor: amb - 
12. května 2022
10:53

Pouhé tři dny - tak dlouho vydrželo manželství zamilované dvojici, která se vzala přímo v ostřelovaných ocelárnách Azovstal. Pak ale milujícího novomanžela zabili Rusové a Valerii zbyly jen vzpomínky... 

Valeria Karpylenková bojovala se svým přítelem Andrijem za obranu Ukrajiny. Přezdívali jí „Nava“, Andrijovi říkali kvůli vousům „Beard“. 5. května se vzali přímo v obklíčené mariupolské ocelárně Azovstal.

O tři dny později však Rusové Andrije zabili a Valeria se stala čerstvou vdovou. O svém manželovi napsala:

„Tři dny jsi byl můj zákonný manžel. Moje láska jsi po celou věčnost. Můj drahý starostlivý manžel. Byl jsi a jsi nejlepší. Zbylo mi jen tvé příjmení, tvoje milující rodina a vzpomínky na šťastné společné chvíle.“

Valeria svému muži slíbila, že se z Azovstalu dostane živá a bude žít pro ně oba.

V posledních dnech se objevilo několik zpráv o utrpení zraněných ukrajinských vojáků v ocelárnách. Podle záchranáře je tam absolutní nedostatek léků. 

Naděje na zahájení ofenzivy s cílem osvobodit bojovníky z Azovstalu se mezitím zmenšily:

„K dnešnímu dni by taková deblokační operace vyžadovala značný počet vojáků, protože ukrajinské síly jsou 150-200 kilometrů od Mariupolu,“ řekl ve středu zástupce náčelníka generálního štábu ukrajinského vojenského vedení Oleksij Hromov. Protože ruské jednotky vybudovaly i výkonné obranné systémy, taková operace by Ukrajinu stála mnoho obětí.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Mariupol už je v obležení více než 2 měsíce. V ocelárnách Azovstalu se usídlili poslední ukrajinští obránci včetně námořní pěchoty a jednotek pluku Azov. Vyzývají svět, aby podnikl kroky k jejich záchraně diplomatickou nebo vojenskou cestou. Rusko vojáky odmítá propustit, chce, aby složili zbraně a nechali se zajmout.

Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové jsou v továrně ještě stovky lidí, polovina z nich je zraněná.

Video  Dva měsíce v jaderném bunkru pod ocelárnami Azovstal u Mariupolu strávlo sedmdesát lidí.  - youtube/azovmedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa