Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Naděje rychlé na příměří zhasla: Moskva odmítá zastavit palbu a klade drsné podmínky

Aktualizováno -
10. března 2022
12:12
Autor: ČTK, for, Darina Jíchová - 
10. března 2022
07:30

V turecké Antalyi se dnes na prvním jednání od začátku ruské invaze na Ukrajinu sešli ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov a Ukrajiny Dmytro Kuleba. Jednání ale průlom v krizi nepřinesla. V otázce příměří nenastal  žádný pokrok, řekl Kuleba. Moskva prý ani neslíbila humanitární koridor do zdevastovaného Mariupolu. Lavrov se drží dlouhodobé rétoriky Moskvy a trval na tom, že Rusko svůj útok ukončí až ve chvíli, kdy Kyjev splní jeho požadavky. Mezi těmito požadavky je podle Kuleby i ukrajinská kapitulace, což je pro Kyjev nepřijatelné.

Setkání ministrů bylo první ukrajinsko-ruskou schůzkou na tak vysoké úrovni od zahájení ruského vojenského útoku na Ukrajinu před dvěma týdny. Zprostředkovalo ji Turecko, šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu jednání moderoval.

Kuleba, který očekávání tlumil už před schůzkou, řekl, že jednání bylo velmi obtížné, protože se Lavrov držel dlouhodobé rétoriky Moskvy a trval na tom, že Rusko svůj útok ukončí až ve chvíli, kdy Kyjev splní jeho požadavky. Mezi těmito požadavky je podle Kuleby i ukrajinská kapitulace, což je pro Kyjev nepřijatelné.

„Tento rozhovor byl na jedné straně snadný a na druhé obtížný. Lehký, protože Lavrov následoval svůj narativ o Ukrajině, těžký, protože jsem se snažil najít aspoň řešení humanitární katastrofy, která je nyní nejhorší v Mariupolu. Je třeba organizovat humanitární koridor z a do Mariupolu - pro civilisty, kteří chtějí opustit toto místo, a také aby mohla být humanitární pomoc doručena do města,“ řekl ministr Kuleba.

S Lavrovem jednal hodinu a půl. „Bohužel ministr Lavrov, nebyl v pozici, aby to mohl sám schválit, ale spojí se s příslušnými autoritami, aby to projednal. Dále jsem jednal o přerušení palby na nejméně 24 hodin – v tom jsme nepokročili. Jsou zřejmě v Rusku jiní, kdo v tomhle rozhodují. Budeme pokračovat v úsilí najít humanitárních řešení. A setkáme se znovu, až bude možné o těchto řešení možné jednat,“ dodal Kuleba.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na své tiskové konferenci potvrdil, že s Kulebou řešil humanitární otázky a humanitární koridory. Lavrov obvinil „ukrajinské nacionalisty“, že používají civilisty jako lidské štíty. „Speciální vojenská operace bude pokračovat, strategie prezidenta Putina pokračuje podle plánu,“ reagoval Lavrov na otázku BBC, zda bude možné nastolit dočasné příměří.

Podle Lavrova se Západ „chová velmi nebezpečně“, když poskytuje Ukrajině zbraně. „Ukrajinu jsme nenapadli,“ vysvětlil s tím, že Rusko bylo ohrožováno a muselo bránit regiony Luhansk a Doněck.

Rusko je připraveno vést rozhovory o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu ve formátu dřívějších jednání v Bělorusku, který je nenahraditelný, řekl Lavrov. Nevyloučil rovněž možnost setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, na jednání by se však podle něj musely probírat konkrétní návrhy.

Podle Lavrova Rusko z nynější krize vyjde s obnoveným pohledem na svět. Ohledně Západu si nebude dělat žádné iluze. Nynější ekonomickou krizi způsobenou západními sankcemi podle něj Rusko zvládne a do budoucna již nikdy nebude chtít být na Západu ekonomicky závislé. „Strýček Sam již nikdy nebude schopen zničit naši ekonomiku,“ řekl ruský ministr.

Lavrov rovněž odpovídal na otázku ohledně zasažené porodnice v Mariupolu. Řekl, že podle něj byla v době útoku bez pacientů a v rukou ukrajinských radikálů.

Video se připravuje ...
Další videa