Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruští vojáci volají domů: Jsme potrava pro děla, válka se bude táhnout měsíce!

Autor: rc - 
10. března 2022
05:00

Vleklé boje, nedostatek jídla a strach. Ukrajincům se podařilo odposlechnout telefonáty ruských vojáků domů, kteří v nich svým blízkým sdělují, že chtějí opustit armádu a vrátit se domů. Stěžují si na nedostatek jídla a říkají, že v životě neviděli tolik mrtvol.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že se zhoršuje morálka ruských vojáků a někteří z nich se raději vzdávají svým ukrajinským protivníkům, aby už nemuseli dál bojovat.

Zhoršující se morálku dokazují i telefonáty, které se podle informací britského deníku The Sun podařilo Ukrajincům odposlechnout. Přepis hovorů sdílel na internetu ukrajinský politik Anton Herščenko, který působí jako poradce ministerstva zahraničních věcí.

Ruští vojáci telefonují se svými blízkými v Rusku. Jeden z vojáků uvádí, že válka, kterou rozpoutal Vladimir Putin, se bude táhnout celé měsíce a rozhodně ne dva týdny, o nichž mluvil ruský prezident. Další z vojáků popsal, že jeho jednotka hladoví. Vojákům došlo jídlo, a tak se museli uchýlit k rabování, aby se najedli. „Nemáme žádné letectvo, nemáme žádnou zatracenou podporu, jsme potravou pro děla. Udělal bych cokoliv, abych se mohl vrátit domů. Odejít z armády,“ říká jeden z vojáků. „Všichni se těšíme na to, až to skončí a půjdeme domů,“ dodává s tím, že se jedná o zbytečnou válku.

Další voják volal svému kamarádovi. V telefonátu mu řekl, že jeho jednotka byla nejblíže ukrajinským silám. Boj s nepřítelem označil za masakr jeho jednotky. Prý se budil ze spaní s křikem. Jeho spolubojovníci se třásli strachy a odmítali bojovat.

Z bojiště vojáci volají i svým manželkám do Ruska. Třetí voják, jehož telefonát se podařilo zachytit, své manželce po telefonu řekl, že to bylo Rusko, které rozpoutalo válku, a nechápe proč. „Určitě tu budeme do května, to je jisté. Válka ale možná bude trvat celé roky. Každý den tu někdo zahyne,“ popsal hrůzy války.

Konverzace mezi dvěma ruskými vojáky, z nichž jeden bojoval v přední linii, odhalila, že si vydělají 52 amerických dolarů (cca 1223 Kč) za den. Podle výše zmíněného deníku se jedná v Rusku o nadprůměrnou mzdu. Nicméně voják v konverzaci uvádí, že kašle na peníze a chce odejít z armády. Ruští vojáci prý nemají kde spát a obvykle spí na ulici. Nemají se ani kde umýt. „Dochází nám palivo, máme málo munice. Vůbec nevíme, co sakra budeme dělat,“ dodává.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

17:55
Dnes
!

Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Podle agentury AFP uvedl, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

Zobrazit celý online

VIDEO: Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa