Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéfšpioni USA: Frustrovaný Putin v obavách z prohry ještě přitvrdí! Bez ohledu na civilisty

Autor: mav - 
10. března 2022
05:00

Invazi na Ukrajinu Vladimir Putin vnímá tak, že si nemůže dovolit ji prohrát, soudí vedoucí představitelé amerických tajných služeb. Proto je pravděpodobné, že konflikt ještě vyostří, bez ohledu na ztráty mezi ukrajinskými civilisty.

„Invazi spustil odhodlaný ovládnout a kontrolovat Ukrajinu,“ uvedl ředitel CIA William Burns na slyšení ve výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů. Putin však vycházel z předpokladů, že vojenský vpád bude rychlý a úspěšný, neboť Ukrajina je slabá, evropské země se zdráhají jakéhokoli rizika a Rusko svou ekonomiku důkladně připravilo na sankce. „Ve všech bodech se mýlil,“ dodal Burns podle CNN.

Naopak se nemýlily předpoklady amerických rozvědčíků, že Putin skutečně chystá válku - byť jim tehdy v Evropě málokdo věřil. „To je případ, kdy si všichni přejeme, abychom se mýlili," konstatovala ředitelka národního zpravodajství Avril Hainesová. „Invaze vskutku postupovala konzistentně podle plánů, jež jsme vyhodnotili, že bude ruská armáda následovat," stojí v záznamu jejího projevu na webu Pentagonu.

Před kongresmany dodala, že Kreml ani dosavadní zádrhele a dílčí neúspěchy neodradí: „V tuto chvíli je nejasné, zda bude Rusko pokračovat v maximalistickém plánu uchvátit celou či většinu Ukrajiny, což by podle našich odhadů vyžadovalo víc zdrojů, i když ruská armáda začala uvolňovat svá pravidla, aby dosáhla cílů.“ Tedy Rusové přestávají brát ohled na bezpečnost civilistů, bombardují městskou zástavbu, podle ukrajinských zdrojů i evakuační humanitární konvoje, dokonce navzdory slibům příměří v daných koridorech pro uprchlíky.

„Je to pro Putina věc hlubokého osobního přesvědčení. Dusí se v té výbušné směsi křivdy a ambicí už mnoho let,“ souhlasí šéf CIA Burns a očekává „pár škaredých týdnů“ na bojištích. „Myslím, že je teď rozhněvaný a frustrovaný. Zřejmě přitvrdí a bude mlít ukrajinskou armádu bez ohledu na civilní ztráty,“ cituje ho Politico.

Ukrajinci podle Burnsova soudu budou dál srdnatě a efektivně vzdorovat. I v případě dobytí území bude pro Kreml velkou výzvou ho dál ovládat, respektive dosadit loutkovou vládu – hovoří se o tom, že dříve svržený prokremelský prezident Viktor Janukovyč, jenž od protestů na Majdanu pobýval v Rusku, nyní čeká v Bělorusku na comeback.

Vojenští zpravodajové agentury DIA odhadovali dosavadní ruské ztráty na dva až čtyři tisíce zabitých vojáků, ale příliš jistí si nejsou. Zároveň musí Putin čelit hospodářskému dopadu jeho válečného úsilí - sankcím. Podle tajných služeb Kreml podcenil reakci západních firem, jež se houfně stahují z ruského trhu, což bude mít dopad na ekonomiku Ruska i na nálady veřejnosti.

Šéfšpioni kongresmanům prezentovali i to, jak vnímají Putinovo prohlášení z konce února o „zvláštní pohotovosti“ jaderných sil. „Pochopitelně to bereme vážně, ale myslíme, že jde o signál, že se snaží odstrašit NATO. Dle našich znalostí není status speciální pohotovosti technickým termínem v jejich systému,“ konstatovala Hainesová s tím, že jde spíš o chřestění zbraněmi. „Putin pravděpodobně zůstává přesvědčený, že Rusko může Ukrajinu vojensky porazit, a snaží se předejít tomu, aby západní podpora vychýlila jazýček vah.“

Video  Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa