Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Gayové a lesby tlačí na Babiše. Chtějí právo na manželství, štvou je stereotypy

Autor: Nikola Forejtová - 
29. června 2019
15:20

Transsexuálka James mluví o tom, jak je těžké poprosit o tampón. Jiný účastník popsal, jak je těžké vytvořit niterní sdružení homosexuálů. Jejich práva u nás brání Christian Noll z IBM. A všichni se sešli na konferenci LGBT komunity v Praze. Blesk Zprávy byly u předání cen firmám, které se zasloužily o respektování homosexuálních občanů, a ptaly se, jak odpověděl premiér Andrej Babiš (ANO) na otevřený dopis.

Několik firem v čele s IBM poslalo koncem dubna premiérovi Andreji Babišovi výzvu, aby se začal zabývat manželstvím homosexuálů. „Děkuji za dopis a budu na tom pracovat. Tak ve zkratce odpověděl premiér Babiš na náš otevřený dopis, bylo to velmi oficiální,“ řekl Blesk Zprávám Christian Noll. Ten pracuje jako jeden z nejvyšších manažerů IBM pro střední a východní Evropu. A právě tato firma si zakládá na tom, aby její LGBT zaměstnanci měli rovná práva. 

Gayové, lesby a 18 velkých firem požadovalo, aby se politici zabývali návrhem o uzákonění manželství pro homosexuální páry. Ptali jsme se, jestli současná politická situace není spíše ku škodě věci. „Je to demokraticky zvolená strana ve volbách, a i kdyby tady ta strana za pár let nebyla, ten zákon by zůstal. Mluvíme s premiérem, protože je premiér,“ konstatoval Noll.

O „duhových“ sňatcích se ve Sněmovně hovoří často, ale návrh uvízl na mrtvém bodě. Proti je už tradičně například KDU-ČSL.

Zkuste si říct o tampón

Noll promluvil o dopise a svých vizích do budoucna na konferenci v pražském hotelu Hilton, kde se udílely ceny firmám, které projevily snahu o zlepšení situace mezi svými homosexuálními kolegy a zaměstnanci. Na místě promluvila i transsexuálka James Jurgensenová, která vystupuje jako stand up komedička.

„Zkuste si třeba říct o tampón. Byla jsem na konferenci, kde jsem byla oblečená jako chlap a vystupovala jsem jako muž. Pak jsem to dostala…no a co teď,“ vyprávěla příhodu z jedné z akcí. Dodala, že je strašně těžké se v dnešní době chovat normálně a sama musela přistoupit na vizuální hru. „Teď, když jdu na konferenci o lesbách, obléknu se jinak, než jak chodím do práce či do kina. Stylizuju se do stereotypů, jinak mě mají lidi ještě za většího blázna,“ řekla James.

James je transsexuálka - obléká se jako muž nebo žena podle příležitosti James je transsexuálka - obléká se jako muž nebo žena podle příležitosti | Kristýna Svobodová / Pride Business Forum.

Společnost je totiž sice podle přednášejících tolerantnější, ale rozhodně ne bezchybná, především pak v komunikaci s někým, o kom vědí, že je tzv. tříprocentní. „Chceme normálně žít. Chceme, abychom mohli normálně mluvit o svých životech – že jsme byli o víkendu s přítelem, co provedla naše manželka či co dělají naše děti, ale to ještě tak zcela nejde,“ svěřil se Blesk Zprávám jeden z účastníků.

Zmínil, že má veliké štěstí, že jeho rodina ale i kolegové ve Francii byli tolerantní a to, že se jim otevřel, jej změnilo v nitru duše. „Nezměnilo se nic v mém okolí, rodina mě stále milovala a podporovala mě, ale uvnitř jsem se najednou otevřel,“ dodal.

50 let od masakru

Gayové a lesby se kromě snahy zlepšit pracovní vztahy snaží i o zlegalizování manželství a o povolení smět adoptovat děti i v homosexuálním páru.  Homosexuální sňatky na celostátní úrovni umožňuje nyní ve světě 28 zemí, z toho 17 v Evropě, jako poslední přibyl letos v červnu Ekvádor.

Stále je ale ve světě 70 zemí, kde je homosexualita zakázána a to mnohdy pod trestem smrti. Podle osloveného respondenta se o těchto zemích ale bavit nelze, alespoň dokud se zde nevyřeší i základní otázky svobody. „V Evropě jsme na jiné úrovni. V těch zemích se musí řešit jiné problémy, a to i takové, které se týkají základních svobod. Všude to chce jít krůček po krůčku,“ konstatoval v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Červen je pro LGBT komunitu symbolický. Počínaje 28. červnem si totiž připomínají tragickou událost, ke které došlo v roce 1969 v newyorském baru Stonewall. Tehdy došlo k sérii násilných demonstrací a téměř až k pogromu na LGBT komunity. 

AHel ( 18. března 2020 10:49 )

Máme Evu a Adama a toho se držme. Ty ostatní skupiny jsou hříčkou přírody. Do plynu bych je nedávala, ale ať žijí s radostí, že mohou svobodně žít, že co se dříve muselo tajit není teď zakázané...ano normální člověk, když vidí, jak se na ulici "olizují" dva chlapi či holky, tak je mu to nepříjemné, je to nepřirozené, žijme všichni pospolu, užívejme si jinakost, ale neříkejme, že jsme všichni stejní. Stát může přežít jenom pokud se budou rodit děti...padron, to teplí chlapi opravdu nedovedou a lesbičky také nikoliv, pokud se nepodvedou nebo neošálí zdravotnické zařízení či nějakého muže. Oslavy jinakosti je odpornost, vidím to jak se chovají jako zvěř utržená od vozu...každý rok na Letné...Žijme život, je krátký v pokoře...všichni!

hejhej ( 1. července 2019 10:48 )

Manželství bylo, je a snad i bude muže a ženy.
Geyové a lesby za svou orientaci nemůžou ( ale začínám o tom pochybovat, už nejsou 4%, ale nejmíň 10%), nemají právo na pravoplatný svazek, který je manžel­ství­.Regis­trova­né partnerství by jim mělo stačit.

flora ( 29. června 2019 21:54 )

Ty ale očividně normální nejsi a v hlavě máš binec.Neboj se, po tobě nikdo nic požadovat fakt nebude
Sexuální praktiky jsou prasárny ? Chlapče ty samé provozuj 2/3 hetero Možná i tvá stará, samozřejmě potají a se sousedem, trubko

flora ( 29. června 2019 21:48 )

Velmi se mýlíš, nehádám se. Tobě přijde směšné, že se zastávám lidí kteří jsou jako všichni ostatní. To o tobě hodně vypovídá .

naidka ( 29. června 2019 21:24 )

To je směšné, jak se zastáváš své komunity ve snaze se aspoň s někým pohádat.

Zobrazit celou diskusi