Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Češi nechtějí hrát v EU druhé housle. „Voliči stojí o politiky, co se nebojí ozvat," říká politolog

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
24. dubna 2019
05:35

Už za měsíc zamíří Češi a voliči v dalších zemích k eurovolbám. Ty poslední v Česku provázela mizerná, jen osmnáctiprocentní volební účast. Podle politologa Jana Kubáčka to ukazuje na pochyby voličů, že vhozením lístku do urny v Evropské unii něco zásadního ovlivní. Nízkou volební účast pocítí podle něj tentokrát strany, jejichž voliči nejsou příliš disciplinovaní. Jako takové vnímá příznivce Pirátů nebo ČSSD. 

Letošní účast u voleb do Evropského parlamentu odhaduje politolog Kubáček okolo dvaceti procent. Vzkaz voličů politikům shrnuje do věty: Půjdu vás podpořit, pokud mi slíbíte, že k nám jiné státy v EU přestanou přistupovat v řadě věcí macešsky, s odstupem a přestaneme být občany druhé jakosti.“ Volby se tak budou točit okolo témat migračních kvót, dvojí kvality potravin nebo spotřebitelských práv. 

Video  Politolog Kubáček: V eurovolbách bude hlasovat jen pětina Čechů, chybí jim klíčová témata  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To, že ani samotné politické strany nepočítají s výraznější volební účastí, dokazuje podle něj také fakt, že spoléhají na strategii jen krátké, pouze měsíční intenzivní kampaně a doteď se do výraznější propagace nepouštěly. Tento typ voleb nahrává spíše stranám s disciplinovanými voliči, které mají třeba občanští demokraté, které mají lidovci, které donedávna měli komunisté.“ 

Poměrně výraznou strategii tentokrát zvolila KSČM - sází na mladé tváře. Hned za současnou europoslankyní Kateřinou Konečnou (38) nasadila třiadvacetiletého Andreje Bónu a jednatřicetiletého Arťoma Korjagina. V tomto případě je podle politologa vzkaz komunistů voličům jasný: Milé soudružky babičky, soudruzi dědečkové, volte svá soudružská vnoučata.“ Naráží tak na fakt, že jejich tradiční voliči jsou mnohdy i třikrát starší než tito kandidáti a pomalu vymírají.

Svou podporu ve volbách do europarlamentu přislíbil prezident Miloš Zeman ČSSD. Na tu se ovšem strana nemůže příliš spoléhat. Ukazuje se, že lidé nemají příliš rádi prezidentské strany, respektive příliš nevyslyší doporučení prezidenta. Naopak, když Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman ukázali na některou ze stran, tak pak zůstali doma," dodává Kubáček s tím, že si to budou muset sociální demokraté odpracovat sami.


marlen52 ( 24. dubna 2019 15:30 )

EU nám jen diktuje pomalu ve všem se musíme podřídit ale pak jsme pro ně jen druhá kategorie a to se mě vůbec nelíbí a ještě nám budou diktovat koho sem můžeme pustit a koho ne jako kdyby neviděli co se děje. ty pánové co tam od nás sedí tam jsou na nic nedokáží nic prosadit ani stejné potraviny

prudentiacz ( 24. dubna 2019 15:04 )

Na Západě platí, že po tobě jde někdo tak dlouho, dokud ho dost výrazně nepleskneš přes pazouru. Česká politická reprezentace, vyválená z kanceláří o tom neví zhola nic a je nejméně 50% příčinou toho v čem dnes žijeme. Každý nekonformní, arogantní a a agresivní postoj, ovšem s racionálním jádrem je na Brusel málo.

Anetka25 ( 24. dubna 2019 13:39 )

To se ani nedivím! EU nam diktuje uplne vsechno. Dokonce jsem slyšela, že brzo se bude muset zhasínat v domacnostech uz v 10 hodin. Čí to asi je vymysl, zase eu..?!!

ivuska1 ( 24. dubna 2019 12:20 )

Cesi nehraji v EU druhe housle ale tak desate a to vubec jestli HRAJI . Myslim, ze nikdy zadne housle nehrali , nehrajou a nikdy hrat nebudou.

gabreta ( 24. dubna 2019 10:50 )

Podepsáním Lisabonské smlouvy, jsme ztratili právo veta a tím jsme definitivně občané ne druhé, ale třetí kategorie, bez nároku na svůj názor!! Tak že celé Eurovolby jsou dobré jen pro finanční zajištění našich poslanců! Nic víc!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa