Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Brusel „zatočí“ s teroristy. Potrestá i oslavné komentáře na Facebooku

Autor: bud - 
7. ledna 2017
05:00

Zákonodárci v Bruselu se konečně dali do díla a začali chystat přísnou směrnici, která má výrazně pomoci v boji s terorismem. Novinka počítá s tím, že za vážný trestný čin bude považována jakákoliv příprava útoku nebo dokonce jeho schvalování. Třeba na sociálních sítích, jako je Facebook. Nyní příprava směrnice vstoupila do další fáze.

Přibližně čtyři z pěti občanů EU si myslí, že Evropská unie hrozby terorismu řeší nedostatečně. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu Eurobarometr, který zkoumal názory lidí ve všech členských státech včetně Česka. Možná i proto se Brusel odhodlal vytvořit nová pravidla pro boj s terorismem, přestože jeho pravomoci jsou v této oblasti spíše omezené. Drtivou většinu záležitostí ohledně bezpečnosti si totiž řeší jednotlivé státy samy.

V současné době probíhá příprava směrnice o boji proti terorismu, na které už se dohodli europoslanci s členskými zeměmi. Její podstatou je přísnější kriminalizace už samotné přípravy teroristického činu. Postih by tak hrozil lidem, kteří ve spojitosti s terorismem cestují do zahraničí, ať už na výcvik v teroristické skupině nebo v rámci organizace útoku. To nyní zatím ve všech státech neplatí a směrnice proto pravidla sjednotí.

Lidé míří na výcvik ISIS

Řada Evropanů se totiž vydává například do Sýrie, aby tam podstoupili bojový výcvik v řadách ISIS. Podle odhadů Europolu se v uplynulých letech připojilo k teroristům až 5 000 lidí – převážně z Francie, Británie, Německa a Belgie. Přibližně čtvrtina z nich se už vrátila domů, ale dá se čekat, že takových v budoucnu bude více.

Loni se ukázalo, že k teroristům z ISIS se chtěl přidat i 21letý Čech, v Sýrii se měl několik měsíců cvičit v zabíjení. Nakonec ho zadrželi na letišti v tureckém Istanbulu. Podle výpovědi u soudu byl ochoten a připraven zabíjet nevinné civilisty. Nyní mu za to hrozí doživotí.

„V dubnu 2016 jsme schválili vyčlenění více peněž pro nábor do Evropského protiteroristického střediska Europolu a přijali stanovisko pro globální strategii EU, v níž byla zdůrazněna nutnost posílení obrany EU a vzájemné spolupráce,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se na přípravě směrnice podílel. Podle něj se třeba Francii informovat ostatní státy příliš nechtělo, ale po útocích v Paříži se situace zlepšila až trojnásobně.

Trest už i za vyjádření sympatií

Kromě nedostatečné spolupráce jednotlivých států je zásadním problémem to, že se zvyšuje také počet útoků, které provádějí jednotlivci na vlastní pěst. „Osamělí vlci“ totiž snaze proklouznou bezpečnostním a zpravodajských složkám. Chystaná směrnice by měla řešit i tento problém.

Součástí totiž bude trestní postihování i shromažďování finančních prostředků pro terorismus, a dokonce i jeho schvalování. Pokud tedy bude někdo šířit zprávy podporující nebo oslavující teroristy, a to i přes internet a sociální sítě, bude za to moci jít do vězení.

Schvalování směrnice ještě nějakou dobu potrvá, proto se EU zatím snaží alespoň zvyšovat peníze mířící na bezpečnost. „Povedlo se výrazně navýšit výdaje na bezpečnost a občanství z 2018 milionů euro v roce 2015 na 4052 milionů v roce 2016. Pro rok 2017 je předběžně schváleno 4272,4 milionů,“ uvedl Zdechovský.

iFender ( 12. února 2017 09:46 )

 Aha ...Brusel toto mohamedanske mesto?

BobsTlaskac ( 8. ledna 2017 12:51 )

Velice kvalitní názor! Bohužel dost ojedinělý protože ovčanům to nedochází. Další z nástrojů jak potírat vlastní obyvatelstvo. Samozřejmě že to na skutečné islámské terroristy nebude mít sebemenší vliv. Narozdíl od remcajících diskutujících jsou to muži činu. Takže jestli tu akci přežije a má pak dostat doživotí nebo o 12 let víc je snad jedno. Navíc budou jednat konspirativnějc. Prostě na facebook to video s přísahou ISIS neuploadujou a nebude se o nich vědět vůbec. Takhle kdyby byl zájem by to bejvalo šlo i zmapovat. ISIS je produkt EU a USA, když se podiváte na fotky nebo videa, drtivá produkce zbraní je USA a Německo.

Desterz ( 7. ledna 2017 08:57 )

 V rámci údajného boje proti teroru začnou terorizovat své občany jejich vlastní vlády. To bude jak za císaře pána: za slovo do basy! Chudák Kryl, ten se musí v hrobě točit jak vrtule. Za takovouhle "západní svobodu" on bojoval? Opravdu zpíval "byl hrozný tento stát když musel jsi se dívat jak zakázali psát a zakázali zpívat" o komunistech?? Už o tom vážně pochybuji.

lunatic ( 7. ledna 2017 05:47 )

Hmm - trestné bude již pouhé vyjadřování sympatií-budiž,ale - projít přes hranice do prostoru EU bez jakéhokoliv platného cestovního dokladu bylo zcela legální ! Obtížně si totiž představuji,že při příští cestě do Švýcar,anebo kamkoliv jinam, na hranicích celníkovi pouze řeknu:"Jsem z Česka." a on s úsměvem otevře závoru,abych mohl projet třebas na invalidním vozíku a "okusit" tak úroveň jejich zdravotní péče ...

Zobrazit celou diskusi