Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Parodie úřadu proti dezinformacím chytila na „špek“ Ovčáčka, šermoval důkazy

Autor: bk, vei - 
4. ledna 2017
11:14

Na ministerstvu vnitra od 1. ledna funguje Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), které má bojovat s dezinformacemi na internetu. Ačkoliv centrum funguje jen tak krátkou dobu, už se stalo terčem k zakládání falešných profilů na Facebooku. Mezi napálené, kteří podvodným profilům „skočili na špek“, patří i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, informovaly Novinky.cz. 

Velké množství lidí se nechalo napálit falešnými profily na Facebooku vydávajícími se za účty Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Jeden z nich dokonce i vyzýval uživatele, aby nahlašovaly propagandy a dezinformace na internetu. Všechny příspěvky prý později vyhodnotí odborníci. Na profilu se poté objevilo velké množství komentářů. Některé byly však úplně jiného rázu a zcela mimo hlavní problematiku. Množily se předpověďmi počasí, udáními vlády či dokonce reklamami na zvětšení penisu.

Zakladatelé falešné facebookové stránky si na přípravě profilů dali velmi záležet. Profil vypadal velmi věrohodně, dokonce obsahoval i logo ministerstva vnitra a odkaz na oficiální webové stránky. To se proto v pondělí rozhodlo vydat oficiální prohlášení, kde se od falešného profilu distancuje a sděluje, že jediným oficiálním účtem CTHH na sociálních sítích je profil na Twitteru.

Po vyjádření resortu se jeden z falešných účtů přejmenoval. Nyní nese název „Roztomilé obrázky kočiček - nevztekejte se pořád” a profil zahrnuje fotografiemi zvířátek.

Napálil se i hradní mluvčí

Jedním z těch, kteří falešnému profilu uvěřili, je i Jiří Ovčáček, který si založil nový twitterový účet nazvaný ČÚTI, kde podle popisku chce zveřejňovat „politicky nekorektní reakce na činnost novodobého ČÚTI“. Zkratka ČÚTI má odkazovat k Českému úřadu pro tisk a informace, který fungoval v ČSSR od roku 1968 a jehož cílem bylo cenzurovat česká média a kulturní obsah po Pražském jaru.

Podívejte se, co Jiří Ovčáček řekl Blesk.cz k falešnému účtu:

Video  Ovčáček a falešné účty  - Jakub Veinlich, Matěj Šrám
Video se připravuje ...


Na tomto účtu Ovčáček zveřejnil příspěvek z falešného účtu centra, který bral jako důkaz, že se ministerstvo vnitra propojilo s neziskovými organizacemi. Příspěvek týkající se vymezení pojmu ohledně propagandy byl totiž do písmene zkopírován ze stránek think-tanku Evropské hodnoty.

Zatím není jasné, zda se prezidentův mluvčí už dozvěděl, že se pouze chytil na lep, svůj příspěvek z účtu stále nestáhl, a to i přes upozornění ostatních uživatelů.

Hunt ( 4. ledna 2017 13:41 )

Jaký pán,takový "krám"!

e.44 ( 4. ledna 2017 11:59 )

Že je Ovčáček blbej, to není nic novýho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa