Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívenka (†5) zemřela u hranic Řecka: Uštknul ji štír na ostrůvku, kde uvízli migranti

Autor: ČTK - 
16. srpna 2022
18:19

Při pokusu překonat hraniční řeku Evros mezi Tureckem a Řeckem zemřela pětiletá syrská dívka. Podle svědků ji uštkl štír na ostrově, kde skupina převážně syrských migrantů uvázla před několika dny. Ostatních 38 migrantů z ostrůvku uprostřed řeky řecká strana objevila v pondělí. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis dnes obvinil Turecko, že přinutilo skupinu syrských migrantů k pokusu o překonání toku.

„Pod pohrůžkou násilí je (turečtí pohraničníci) donutili vyrazit směrem k Řecku,“ uvedl podle AFP Mitarakis v prohlášení vydaném během cesty do regionu. Řecko podle ministra požádá Červený kříž a Červený půlměsíc, aby mohlo hledat tělo dítěte na ostrově, který patří Turecku.

Informace o úmrtí dítěte se již dříve objevila v médiích, oficiálně ji úřady potvrdily dnes. „Podle svědectví zemřelo na tureckém území pětileté dítě, je to neštěstí,“ uvedl Mitarakis.

Ve skupině zachráněné z ostrůvku bylo 35 Syřanů a také tři Palestinci, 22 mužů, devět žen a sedm dětí. Jedna z žen je ve vysokém stupni těhotenství.

Od roku 2020 Řecko výrazně zpřísnilo dohled nad řekou Evros (též Marica), která tvoří jeho přirozenou hranici s evropskou částí Turecka o délce zhruba 200 kilometrů. Atény dlouhodobě Ankaru kritizují, že nedostatečně kontroluje svou hranici a tím umožňuje aktivity pašeráků lidí.

Podle Řecka tak sousední země nedodržuje dohody, které uzavřela s Evropskou unií. Turecko tvrdí, že řecká policie nelegálně zahání migranty na turecké území, za což Atény kritizují také mezinárodní organizace. Řecká vláda ale tato tvrzení opakovaně odmítla.

Video  Chlapec a moře: Tisíce migrantů se vydaly z Maroka do španělské enklávy. Přeplavat se snaží i děti  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi