Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sníh zasypal dovolenkové ráje: V Turecku ruší desítky letů, pod „peřinou“ jsou i Atény

Aktualizováno -
24. ledna 2022
20:05
Autor: ČTK - 
24. ledna 2022
16:20

Část Řecka a Turecka dnes zasáhlo husté sněžení. Mezinárodní letiště v Istanbulu kvůli tomu přerušilo svůj provoz nejméně do úterních 04:00 místního času (02:00 SEČ). Husté sněžení hlásí i Atény, kde bylo zrušeno mnoho letů. Podle portálu pražského letiště jsou lety do Atén a Istanbulu dnes odpoledne a večer zrušené. Kvůli nepřízni počasí část škol v řeckém hlavním městě přešla na distanční výuku a očkovací centra zkrátila provozní dobu, uvedla agentura AP.

Pozastavení provozu na istanbulském letišti se dotkne desítek mezinárodních letů, uvedla agentura EFE. Zaměstnanci na letišti odklízejí sníh, kvůli kterému se zřítila střecha jedné budovy využívané společností Turkish Airlines. Pří pádu střechy se nikdo nezranil.

V části Turecka chumelí už od víkendu. Kvůli silným srážkám zavřely dříve úřady, obchody a univerzity. Velké problémy zaznamenala i silniční a železniční doprava. Hlavní autobusové nádraží v Istanbulu zrušilo odjezdy do 05:00 místního času a v ulicích uvázly vozy. Úřady vyzvaly lidi, aby odložili cesty, a nepouští do města auta z okolního regionu.

Sníh dnes pokryl také Akropoli, Atény a okolí. Kvůli špatnému počasí přešlo zhruba 46.000 školních tříd na distanční výuku, uvedl dnes vládní mluvčí. Očkovací centra zavřela v Aténách a v Attice už odpoledne a zůstanou zavřená i v úterý. Problémy v souvislosti se sněžením vláda očekává i v úterý. Velké problémy hlásí i hromadná doprava a kvůli sněhu v Aténách kolabuje provoz. Stovky lidí uvázly se svými vozy na athénském obchvatu. Podle úřadů správce silnice nezareagoval dostatečně rychle na zhoršení počasí. Silně sněžilo i na ostrově Euboia, který vloni v létě postihly silné požáry.

Nepříznivé počasí ovlivnilo i letecké spojení s Prahou. Kvůli počasí byl zrušen jeden spoj z a do Turecka. Z letového plánu pak vypadl i jeden obousměrný let z Řecka, u kterého však letiště nezná oficiální důvod.

Sněhové srážky jsou časté v severním Řecku, v Aténách a na jihu země jsou ale hustá sněžení vzácnější. Chumelenice by v jihoevropské zemi mohly trvat do středy, informovali meteorologové. Minulý rok v Aténách sněžení rovněž způsobilo velké problémy a výpadky v dodávkách elektřiny. Turecko, Řecko a okolní státy zasáhla v těchto dnech studená vlna a například na východu Albánie naměřili 17 stupňů pod nulou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi