Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drahota v Česku: „Drtí nás energie, hnojiva i levná zahraniční konkurence,“ spílají potravináři vládě

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
16. srpna 2022
05:00

Potraviny v Česku zdražují enormní rychlostí, vedle energií nejvíce. Podle Potravinářské komory jsou ale čeští výrobci potravin a zemědělci v existenční krizi a koncová cena neodpovídá ani současným nákladům. Další zdražování by jim možná zaplatilo náklady, mohlo by ale pro ně být rozsudkem smrti, protože by mohly obchody zvolit levnější suroviny ze zahraničí. Potravinářská komora tak spolu s Agrární žádá vládu o pomoc. Požadují snížení DPH na potraviny, ale i využití krizového rámce. Nezodpovězenou otázkou také zůstává, jak jsou na tom marže v obchodech. 

Češi začínají mít hluboko do kapsy i v obchodech s potravinami. Podle dat z Českého statistického úřadu vzrostly ceny k sedmému měsíci o 19,3 % – tedy o další 1,3 % od června. Ceny jednotlivých ingrediencí se liší. Například máslo či mouka zdražuje prudčeji, u másla je to o více než 60 %. A i takový olej je o dvě třetiny dražší. Naopak pokles ceny hlásí například některá zelenina, třeba brambory.

Zavírají pekaři a masny 

Ceny dolů jen tak nepůjdou. „Chtěl bych upozornit všechny, že to, že se zbrzdí inflace, neznamená, že se ceny vrátí zpět na původní úroveň, pouze to znamená, že ty vysoké ceny dál budou narůstat pomalejším tempem, ale nikdy už nebudeme mít ceny, které jsme tady měli třeba před pandemií,“ konstatoval již dříve pro Blesk i ekonom Štěpán Křeček v pořadu Epicentrum.

Navíc, jak upozorňuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, do cen potravin – ač vyrostly vedle energií nejvíce – se stále nepromítly všechny náklady zemědělců a potravinářů. „Ani teď nejsou promítnuté všechny náklady do koncových cen, protože by to bylo neprodejné. Kdyby se to započítalo třeba u chleba, který zdražil o pět korun, bylo by to 13 korun,“ upozornila. 

Potravináři a zemědělci by si ještě vyšší cenou mohli podle Večeřové podepsat ortel smrti, protože by nemohli konkurovat zahraničnímu trhu. Spíše je častější, že uzavírají část svých podniků, aby ušetřili.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa