Protest zahájí proslovem prezident Agrární komory Jan Doležal. Ke shromáždění promluví následně prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Vládu by měl zastoupit vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přišli také poslanci ANO Jaroslav Faltýnek a Margita Balaštíková. Organizátoři budou přenášet vystoupení z Lucerny na obrazovku na Václavském náměstí.

Zemědělci do sálu Lucerny přinesli transparenty s nápisy Naše práce, vaše potraviny, Chceme české potraviny! nebo My chceme jen bez vládní diskriminace pracovat a žít a s vámi společně české potraviny jíst. Na transparentech mají také názvy svých domovských družstev a firem, například Zemědělské družstvo Ostaš či Kralovická zemědělská a.s. Po poledni se zemědělci chtějí vydat na protestní průvod k úřadu vlády, kvůli tomu se očekávají dopravní komplikace.

Vláda se na podobě dotací pro období mezi lety 2023 až 2027 definitivně shodla na konci května. Komora a zemědělský svaz od začátku roku kritizovaly rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Vláda o změně rozhodla už v lednu, což už tehdy vyvolalo protesty zemědělců.

Fotogalerie
12 fotografií