Co ještě ze švestek? Zkuste pomazánku s čokoládou, sirup s kořením a vínem i chutney k masu!
-
Je čas švestek. Podle odrůd si jich užijeme až do září, ale ty zralé musíme zpracovat hned. A pokud vás nebaví klasické kompoty a mrazák praská ve švech, vyzkoušejte méně tradiční recepty.
- 1.
Crumble
POTŘEBUJETE: ✔ máslo na vymazání ✔ 800 g švestek vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky ✔ 2 – 3 lžíce třtinového cukru ✔ šťávu z 1 pomeranče ✔ rum na pokapání ovoce
NA DROBENKU: ✔ 200 g polohrubé mouky ✔ 100 g změklého másla ✔ 100 g třtinového cukru ✔ 1 žloutek ✔ špetku mleté skořice
POSTUP: Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou zapékací mísu nebo čtyři menší vymažte máslem. Švestky promíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a rovnoměrně je rozprostřete do zapékací mísy nebo misek. Pak si připravte drobenku. V míse prsty propracujte mouku, máslo, cukr, žloutek a skořici, až vznikne sypká drobenka. Drobenkou rovnoměrně posypte švestky a pečte 25 – 30 minut dozlatova.
- 2.
Sirup s červeným vínem
POTŘEBUJETE: ✔ 500 g očištěných a rozmixovaných švestek ✔ kůru a šťávu z jednoho bio pomeranče ✔ 250 ml červeného vína ✔ 1 sáček skořicového cukru ✔ 1 balíček cukru na sirup
POSTUP: Švestky zalijte horkou vodou (asi 200 ml), přiveďte k varu a za stálého míchání asi 5 minut vařte. Pak odstavte a nechte vychladnout, přidejte kůru a šťávu z pomeranče, víno, skořicový cukr a cukr na sirup a uložte přes noc do chladničky.
Druhý den směs propasírujte přes sítko nebo gázu, potom sirup přiveďte k varu a 5 minut vařte. Seberte případnou pěnu a horký sirup nalijte do sterilních a nahřátých lahví. Lahve pečlivě uzavřete a asi na 20 minut je položte. Sirup je skvělý do teplých nápojů, sladkých omáček a podobně.
- 3.
Chutney k masu i sýrům
POTŘEBUJETE: ✔ 500 g cukru ✔ 3 stroužky česneku ✔ špetku soli ✔ 150 – 180 ml octa ✔ 500 g švestek ✔ půl lžičky mleté skořice ✔ 1 lžičku čerstvého zázvoru ✔ 2 lžičky mletého chilli
POSTUP: Švestky omyjte a vypeckujte. Oloupaný zázvor nastrouhejte a česnek nasekejte nadrobno. Švestky vložte do hrnce, posypte cukrem, dochuťte solí, zázvorem, česnekem, skořicí a mletým chilli. Vše podlijte octem a za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu. Vychladlé chutney přendejte do sklenice a uchovávejte v chladu. Hodí se jako příloha k uzeným masům nebo k sýrům.
- 4.
Čokoládová pomazánka
POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg vypeckovaných švestek ✔ 100 g čokolády na vaření ✔ 500 g cukru krupice ✔ 100 g holandského kakaa ✔ 100 ml rumu ✔ 1 vanilkový cukr
POSTUP: Švestky vypeckujte, umyjte a pokrájené dejte do hrnce. Přilijte trochu vody a uvařte doměkka, potom je ponorným mixérem rozmixujte do hladké hmoty. V míse si pak smíchejte kakao s cukrem a vanilkovým cukrem a vsypte do hrnce s rozmixovanými švestkami. Za stálého míchání nechte rozpustit. Poté nechte v hrnci rozpustit i čokoládu, kterou jste předtím nalámali na kousky.
Vařte dalších 5 minut. Nakonec vlijte rum a dobře promíchejte. Pomazánku poté můžete zavařit ve skleničkách nebo ji uchovat v lednici.
Videodélka: 01:27.92Video se připravuje ...Švestkové knedlíky z tvarohového těsta Videohub/recepty