Praktické informace: Kdy sklízet švestky a jak je uskladnit. Jak na správný řez
Recepty ze švestek: Koláč   povidla   crumble   knedlíky

Kdy je ten správný čas na sklizeň? 

Signálem je, že začínají opadávat. Pro kuchyňskou úpravu je nejlepší je sebrat těsně před dozráním. Tak vydrží čerstvé i několik dní. 

Dobrá rada:

Pokud je plánujete uskladnit, musíte na to myslet už při sklizni. Plody je třeba otrhat asi 3 - 4 dny před plnou konzumní zralostí v momentě, kdy jsou již nádherně vybarvené, dužina je ale stále ještě tuhá. Sklízejte je vždy za suchého počasí a dbejte na to, abyste je vždy utrhli i se stopkou. Pár následujících dnů je pak nechte "odpočívat" na nějakém vzdušném místě, aby mohly "dýchat" a odpařila se z nich přebytečná voda.

Řez po sklizni

Švestky a slivoně by se měly stříhat jen, když mají listy. Protože stromy mají skon zahušťovat korunu, je dobré u starších stromů s krátkými přírůstky odřezat jednotlivé kosterní větve, které rostou blízko u sebe. Zajistíte tak lepší přístup světla pro vyzrávání plodů. Rány větší než 1 cm by měly být ošetřeny stromovým balzámem.

Skvělý trik na uskladnění 

Švestky jsou samozřejmě nejlepší čerstvě utržené ze stromu, jejich problémem však je, že brzy podléhají plísni. Přesto je možné uskladnit je tak, abyste si na nich pochutnali ještě v lednu. Pomůže vám osvědčené trik našich prababiček, kdy švestky zasypete moukou. Tento způsob uskladnění si nemohly vynachválit. Funguje prý totiž skvěle.

Jediné, co musíte udělat, je sehnat si pětilitrovou zavařovací sklenici, na dno nasypat vrstvu mouky a pak dovnitř opatrně skládejte švestky a prosypávejte je moukou. Dbejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly. Naplněnou nádobu uzavřete a uložte na chladném místě. Švestky můžete odebírat postupně. Před konzumací se pak doporučuje mouku omýt a švestky na okamžik podržet v sítu nad hrncem s vařící vodou, aby je lehce přešla pára. Poté prý chutnají jako čerstvě utržené i v lednu.

Zpracovat i zamrazit

Ze švestek můžeme připravit koláče, knedlíky, džemy, šťávy nebo je usušit. Také se dají zamrazit. Švestky vypeckujte, nakrájejte na půlky a rozložené na tácku dejte do mrazáku. Když je budete chtít použít třeba na pečení, nerozmrazujte je. Přidejte je do koláče ještě zmrzlé. Jinak budou jako bláto. A co ze švestek připravit? Tady jsou recepty

Švestkový koláč s marcipánovou drobenkou

švestky
Autor: istock.cz
Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 75 g změklého másla
  • 1 balíček sušeného droždí  
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • hladká mouka na vál
  • špetka soli

Na náplň:

2 kg švestek

Na drobenku:

  • 1 balení marcipánu Dr. Oetker
  • 70 g moučkového cukru
  • 75 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí

Postup:

Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem, přidáme mléko s máslem a ručně vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme ho hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.

Švestky očistíme, zbavíme pecek a podélně rozpůlíme, ale nedokrojíme. Do mísy nastrouháme marcipán, přidáme cukr, máslo, mouku a mandle a ručně vypracujeme drobenku. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát 30 x 40 cm, přeneseme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech, obložíme ho hustě švestkami, které klademe přes sebe jako střešní tašky vnitřní stranou směrem nahoru.

Koláč posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

Švestková povidla

Autor: istock.cz
Potřebovat budete (na 4–5 skleniček): 

  • 2 kg zralých švestek
  • 1 svitek skořice
  • 10 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 100 ml červeného vinného octa 

Postup: 

Švestky zbavte pecek a vyskládejte je do pekáčku. Zakapejte je vinným octem a přidejte koření. Pekáček přiklopte a nechte pár hodin stát. Ten pak vložte do trouby předehřáté na 100 °C. V průběhu pečení švestky nepromíchávejte. Pečte přibližně 5 až 6 hodin. Hotová povidla pak propasírujte přes síto a v hrnci je ještě krátce povařte. Rozdělte je do skleniček a pevně zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Šťavnatý crumble

Autor: istock.cz

Suroviny (na 5 porcí):

  • 600 g vypeckovaných švestek
  • troška slivovice
  • 150 g hnědého nerafinovaného cukru
  • 150 g hrubé mouky
  • 250 g másla + kousek másla na formu
  • špetka mleté skořice a hřebíčku

Postup:

Švestky pokrájíme a rozložíme je do vyššího pekáčku vymazaného máslem, pak je lehce zakápneme slivovicí. V míse smícháme hnědý cukr s moukou a kousky másla a ručně vypracujeme drobenku. Nasypeme ji rovnoměrně na ovoce a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C na 25 minut, až se švestky rozpečou a bude drobenka křupavá.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Autor: istock.cz
Potřebujete (na 4 porce):

Na těsto:

  • 800 g den předem uvařených brambor
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 100 g krupice
  • 200 g hrubé mouky

Na ozdobu: 

  • švestky
  • 150 g mletého máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 g másla 

POSTUP: Brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo je propasírujte. Přidejte vejce, sůl, krupici a hrubou mouku. Důkladně vše propracujte, aby vzniklo pevné těsto. Z něho pak odebírejte kousky a do každého zabalte polovinu vypeckované švestky. Pokud jsou švestky menší, můžete použít celé. Knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 8 minut. Rozdělte je na talíře, posypte mletým mákem, cukrem a rozpuštěným máslem. 

Náš tip: Pokud nemáte hodně vyzrálé švestky, můžete k nim přidat špetku skořicového cukru. Knedlíky z bramborového těsta chutnají fantasticky i naplněné povidly.