I když existují výjimky, většina těchto psů se hodí pro zkušenější páníčky. „Velký pes potřebuje sebevědomého a vyrovnaného majitele, který dobře zná sílu svého plemene a poskytne mu nejen dostatečný prostor, pohyb a zaměstnání, ale i lásku a pochopení,“ říká Pavla Polymnia, kynoložka a autorka on-line kurzu Psí souvislosti zaměřeného na jasnou komunikaci se psem. Také by měl umět navázat se zvířetem partnerství, protože u tak velkých psů není nátlak a donucování řešením. A musí mít dostatek financí. Například krmivo pro 75kilového mazlíčka vyjde podle kvality na 2 až 5 tisíc měsíčně. (Více informací o finanční stránce najdete na konci článku.)

Největší psi: Který se k vám nejlíp hodí?

Obřích plemen je na světě hodně, kynoložka Pavla Polymnia pro vás proto vybrala deset velkých psů, kteří jsou něčím zajímaví. V přehledu uvádíme průměrnou výšku v kohoutku, váhu a věk, kterého se zvířata dožívají. „U jednotlivců se tyto údaje mohou hodně lišit a jsou extrémní jedinci, kteří váží až 100 kg a mají v kohoutku přes 100 cm,“ podotýká kynoložka. Tady je její výběr z největších plemen světa.

Irský vlkodav

Výška a váha dospělého psa: 80–90 cm, 50–90 kg
Charakteristika:  Mezi psími plemeny je nejvyšší, navíc když se postaví na zadní, je minimálně o hlavu vyšší než dospělý člověk. „Jeho výška je opravdu impozantní. Na to, že kdysi dávil vlky, je ale jeho povaha přátelská a mírumilovná. S ostatními psy se snáší dobře a s dětmi je kamarád,“ říká Pavla Polymnia. 
S čím počítat při jeho pořízení: Potřebuje dostatek osobního prostoru a je poměrně svéhlavý, proto nečekejte, že na vaše povely bude reagovat rychle. Vlkodav se vždy zamyslí nad tím, jestli byl váš rozkaz na místě. Kromě výchovy vám čas zabere i péče o srst, protože potřebuje pravidelné trimování a vyčesávání. Toto plemeno může být náchylné k torzi (zauzlení) žaludku, a měli byste proto investovat do velmi kvalitního krmení, což se u tak velkého psa prodraží.
Dožívá se 6 až 10 let.

Německá doga

Výška a váha dospělého psa: 71–86 cm, 45–90 kg. Ještě mnohem více ale narostla německá doga jménem Gibson, která je s výškou 107 cm v kohoutku a váhou 82 kg zapsaná v Guinnessově knize jako největší pes na světě. 
Charakteristika: Dříve se doga řadila mezi pracovní plemena, sloužila k lovení zvěře nebo jako válečný pes, dnes je ale oblíbeným společníkem, a navíc i velmi dobrým hlídačem. Má přátelskou povahu a obzvlášť s dětmi vychází velmi dobře. Vůči cizím lidem je ale zdrženlivá.
S čím počítat při pořízení: Doga rozhodně nepatří mezi plemena snadná na výchovu a hlavně v období puberty se obrňte trpělivostí. Pro někoho ale může být výhodou, že i přes svou velikost umí být velice skladná. Pokud jí dopřejete dostatek procházek a pozornosti, bude se s vámi cítit spokojeně i v malém bytě. Může žít i celoročně venku, ale vzhledem ke krátké srsti zvířeti pořiďte zateplenou boudu.
Dožívá se 7 až 10 let.

Španělský mastin

Výška a váha dospělého psa: 72–82 cm, 55–100 kg
Charakteristika:Jsou to obrovští psi, ale pod vrásčitou kůží se skrývají dobráci, kteří dobře chrání svou rodinu,“ říká kynoložka. Patří mezi pastevecká plemena. Mají přirozený hlídací instinkt, ale nejsou agresivní – respekt budí svou velikostí a hlubokým štěkotem.
S čím počítat při jeho pořízení: Španělský mastin má v krvi samostatnost, nepočítejte proto s drezúrou, kdy vás pes poslechne na slovo. Potřebuje pořádnou zahradu, pro někoho pak může být výhodou, že nebude postrádat pravidelné procházky. Je to především kvůli jeho vysoké váze. Některá zvířata mají i přes 100 kg a na dlouhé výlety je moc neužije.
Dožívá se 8 až 9 let.

Barzoj

Výška a váha dospělého psa: 65–82 cm, 25–47 kg
Charakteristika: Má v sobě noblesu aristokrata, který je k cizím lidem spíše zdrženlivý, ke své „smečce“ se ale chová velmi přátelsky. Svému majiteli je oddaný a nechybí mu ani tolerance k dětem.
S čím počítat při jeho pořízení: Rozhodně to není snadné plemeno na výchovu, při výcviku budete potřebovat spoustu trpělivosti. Barzoj v sobě má sílu lovce a samostatnost, a pokud některý váš povel vyhodnotí jako nepromyšlený, tak vás jednoduše neposlechne. Mylně je považován za hloupé a neposlušné plemeno, ve skutečnosti je to ale krásný a inteligentní pes.
Jeho povaha je ale tak trochu komplikovaná. Ať už běží nebo odpočívá, dělá to s velkým nadšením. „Barzojové hodně času proleží a mohlo by se zdát, že nejsou nároční na prostor. Kromě obrovského gauče potřebují ale i zahradu,“ říká kynoložka. Zároveň v sobě mají klid a vyrovnanost a trochu melancholie. Tohle všechno musí každý majitel pochopit a dát zvířeti, které nesnese sebemenší náznak agrese, razantní povely a křik, dostatek prostoru, lásky a porozumění. „Důležitý je cit a důslednost.
Dožívá se 7 až 10 let.

Leonberger

Výška a váha dospělého psa: 65–80 cm, 50–75 kg
Charakteristika: Ideální rodinný společník perfektní k dětem. Je věrný a oddaný své rodině. Zároveň je to dobrý hlídač, protože sám o sobě budí veliký respekt. Zasahuje jen při ohrožení majitele nebo majetku, k lidem je jinak velmi přátelský.
S čím počítat při jeho pořízení: Leonberger se dá poměrně snadno vycvičit k základním povelům, miluje jakoukoliv zábavu hlavně s těmi nejmenšími. Pokud si ho ale pořizujete hlavně jako hlídacího psa, mějte na paměti, že blízkost své rodiny opravdu potřebuje. Nehodí se proto k hlídání osamělých objektů.
Dožívá se 10 let.

Anatolský pastevecký pes

Výška a váha dospělého psa: 63–81 cm, 48–65 kg
Charakteristika: Anatolský pastevecký pes (také kangal nebo kangalský pastevecký pes) je prastaré pastevecké plemeno pocházející z Turecka. Má nejsilnější skus čelistí na světě a určitě není pro pejskaře začátečníky!
S čím počítat při jeho pořízení: Toto plemeno není rozhodně určené jako mazlíček do rodiny a v žádném případě se nehodí do bytu nebo města. Je to odvážný pes spíše na venkov, velmi dobře ochrání svěřený dobytek nebo velkou oplocenou zahradu. Tento pes je zkrátka ideální k ochraně majetku, autobazarů, skladů apod. Je nutné mít pozemek dobře oplocený i do výšky a s cedulemi, které upozorňují na strážného psa. Anatolský pastevecký pes je zvyklý na teplotní rozdíly, proto mu nevadí horko ani zima. Zajímavé je, že nemá kladný vztah k vodě, které se štítí.
Jeho výcvik bude náročný, protože tito psi jsou tvrdohlaví a neradi se učí. Pracují samostatně, proto se smiřte s tím, že nebudou otrocky poslouchat vaše povely, pokud je nevyhodnotí jako dostatečně opodstatněné. Neútočí na povel, ale podle svého uvážení. Proto se také nehodí k člověku bez zkušeností s výchovou a výcvikem psa. Ke svému majiteli jsou velmi loajální, ale přesto na něm nejsou závislí.
Dožívá se 13 až 15 let.

Pyrenejský horský pes

Výška a váha dospělého psa: 65–80 cm, 45–60 kg
Charakteristika: Pastevecký, ale hlavně strážný pes. Neběhá ale za ovcemi, své stádo ochraňuje a hlídá. Proto se tento bílý krasavec hodí nejvíce ke statku a do velkých rodin s dětmi, protože ty on zbožňuje. Potřebuje být součástí smečky a osamocený někde na zahradě by vyloženě trpěl.
S čím počítat při jeho pořízení: Přestože je klidný, rozvážný a uplatňuje se i při canisterapii, není to snadný pes pro začátečníky, protože má svou hlavu. „Nedá se na něj uplatňovat síla, ale je potřeba najít nějaký způsob domluvy a partnerství,“ říká kynoložka. Svou rodinu miluje a její členy může ochraňovat, takže je potřeba na to myslet při návštěvách, kdy se děti mohou poprat nebo si mezi sebou nějakým způsobem drsněji vyměňovat své názory. Na procházkách se bude spíše držet své rodiny a nebude odbíhat daleko. Rozhodně se nehodí do bytu, potřebuje velkou zahradu. Nepříjemné je, že za plotem dokáže velmi hlasitě a razantně štěkat. A počítejte i s péčí o srst, kdy se musíte postarat o to, aby nedocházelo k jejímu plstnatění.
Dožívá se 12 až 14 let.

Tibetská doga

Výška a váha dospělého psa: 61–76 cm, 45–78 kg, jedná se o mohutně stavěného psa, a někteří jedinci mohou v dospělosti vážit dokonce až 140 kilogramů.
Charakteristika: Strážný pes, který se hodí spíše na velikou zahradu a k hlídání majetku, ale kupodivu také k dětem. Svou rodinu a vše, co do ní patří, včetně jakýchkoliv dalších zvířat, totiž miluje a je ochotný za ně položit život. Tibetská doga je zřejmě úplně nejstarší historicky doložené plemeno psa. „Patří zároveň k původním nešlechtěným plemenům, a proto se i přes svou velkou váhu dožívá vysokého věku a oplývá pevným zdravím. V Číně je bohužel šlechtěn do obřích rozměrů a patří k nejdražším psům na světě,“ říká kynoložka s tím, že psa jménem Hong Dong koupil jeden čínský podnikatel za 26,5 milionu korun.
S čím počítat při jeho pořízení: Dokáže být svéhlavý, takže se určitě nehodí pro pejskaře začátečníky, kteří nemají zkušenosti se správnou socializací, výchovou a výcvikem. Nemá rád dril a nehodí se k výcviku obran, ale  zato výstavy ho velmi baví. Jeho srst je samočisticí a líná jednou ročně, to budete muset psa pořádně vyčesat. Zvládá vedro i mráz, miluje sníh, slunce i vodu. Je to zkrátka pes venkovní.
Dožívá se 12 až 15 let.

Kavkazský pastevecký pes

Výška a váha dospělého psa: 64–72 cm, 45–100 kg. Na výstavách či soutěžích obran v Rusku je možné vidět jedince přesahující výšku v kohoutku 90 cm a váhu 100 kg.
Charakteristika: Velmi silné pracovní plemeno určené k výcviku obrany a k ostraze majetku i své rodiny.
S čím počítat při jeho pořízení: Vzhledem k tomu, že má silné instinkty k obraně, je profesionální výcvik už od štěněte opravdu nutný. Pokud si takového psa pořizujete, musíte být velmi zkušeným pejskařem, který počítá s tím, že se bude důsledně věnovat správnému výcviku a ovladatelnosti psa už od samého začátku. „V některých státech je na ně potřeba vlastnit doklad podobný zbrojnímu pasu,“ podotýká kynoložka. 
Dožívá se 10 až 12 let.

Velký knírač

Výška a váha dospělého psa: 60–70 cm, 25–48 kg
Charakteristika: Je to milý, zvídavý a veselý pes, který si rád hraje. Je hodně vytrvalý a oproti výše zmíněným plemenům lze s kníračem dělat veškeré psí sporty od poslušnosti po agility.
S čím počítat při jeho pořízení: Jde o velmi aktivní zvíře, které vyžaduje vaši pozornost. Opět je to ovšem pes pro zkušeného majitele. „K výcviku je potřeba důslednost a pevnější vedení, protože knírač je houževnatý a svéhlavý pes. Nehodí se k jemné osobě, kterou by nerespektoval,“ říká kynoložka. Určitou nevýhodou může být větší péče o jeho srst, kterou je potřeba 2x až 4x do roka trimovat a upravovat kolem tlamy. Velkého knírače můžete mít eventuálně i v bytě, pokud mu poskytnete dostatek fyzického a psychického vytížení. Děti má rád, je přítulný a energický. Je to ale pes jednoho pána, což může vyústit v závislost na něm a v separační úzkost, která se projevuje např. ničením nábytku.
Dožívá se 12 až 15 let.

Kolik stojí velký pes?

S vysokými náklady počítejte už při koupi štěněte. Cena se u velkých plemen pohybuje od 20 do 70 tisíc. Pokud si zvíře pořizujete z velké dálky nebo ze zahraničí, počítejte ještě s náklady na dopravu. A například velký psí pelech může stát kolem 5 tisíc korun.

Pokud jde o krmení, 75kilový pes potřebuje denně 700 až 1000 gramů granulí, takže se můžete dostat až na 30 kg měsíčně. To vás vyjde na 2 až 5 tisíc měsíčně, podle toho, jak kvalitní krmivo vyberete.

Minimálně 2,5 tisíce měsíčně utratíte za různé kloubní doplňky, a to se bavíme o situaci, kdy je zvíře zdravé. Proto musíte mít ještě rezervu na případné akutní veterinární ošetření, třeba při torzi žaludku, ke které jsou velká plemena náchylnější. Bokem mějte alespoň 10 tisíc korun.

TIP NA VIDEO: Jaké plemeno psa se nejlíp hodí do vaší rodiny?