Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náklady na psa až 70 tisíc ročně! Tady je velký přehled výdajů za domácí mazlíčky

  • Autor: ae,růž,inb - 
    18. 11. 2022
    05:00

    Psa si během uplynulých lockdownů dle odhadu veterinářů pořídilo nově 15 procent domácností. Za štěně s průkazem původu aktuálně zaplatíte dle plemene až desítky tisíc korun, roční poplatek za psa může dosahovat i kolem tisícovky. Největším pravidelným výdajem bude krmivo, v případě dospělého psa většího plemene se připravte i na 20 tisíc korun ročně. Nákladná může být také zdravotní péče. Celkem může velký pes stát i 70 tisíc korun, kočka až polovinu této sumy.

  • 1.Na kolik přijde pes

    Počáteční náklady nezahrnují jen samotné pořízení pejska, ale také všechno podstatné do začátku. Pokud vám psa někdo zdarma nedaruje, je logickou první vstupní investicí pořizovací cena. Ta se v případě štěněte z chovatelské stanice s průkazem původu může pohybovat v řádu několika tisíců až desetitisíců korun podle plemene či renomé chovatele.

    Například průměrná cena štěněte německého ovčáka s papíry činí 10 až 15 tisíc korun, labradorského retrívra pořídíte za 15 až 25 tisíc korun, jorkšírského teriéra za 15 až 30 tisíc. Za pejsky z útulku pak zaplatíte podstatně méně, takzvaný adopční poplatek se obvykle pohybuje v částkách od několika stokorun po pár tisícikorun.

    Video  Malé věci, které dělají velké úspory. Jak uspořit v domácnosti  - Videohub
    Odemknout video

    Zákonnou povinností je psa očipovat, přihlásit na městském úřadě v místě vašeho trvalého pobytu a následně za něj platit pravidelný roční poplatek. Jeho výši určuje příslušná obec, kupříkladu v Praze a Brně činí zhruba 1 500 korun. Jiná cena je v bytě, v rodinném domě a třeba pro seniory.

    Navštivte veterináře, který zkontroluje, zda je pes naočkován, případně zda je potřeba jej nechat přeočkovat. V tuzemsku je povinné pouze očkování proti vzteklině, za které zaplatíte kolem 500 korun, přeočkování se pak provádí každé 3 roky.

  • 2.Výdaje za psa

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.