Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kočka na Hrad! Jednooký Fricko bojuje za týraná zvířata a stavbu nového centra

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
13. listopadu 2022
06:20

Jednooký kocour Fricko se stal maskotem kampaně Kočka na Hrad. Jde o nadsázku spolku Pet Heroes upozorňující na problematiku týraných zvířat. Hlavním cílem je pak především podpořit nové Centrum pro handicapovaná a týraná zvířata v nouzi, které spolek začal budovat.

Členové spolku se snažili vymyslet nápaditou kampaň, která by lidi oslovila. „Příběh slepého kocoura, kterého se nám podařilo zachránit a najít mu nový domov, je velmi silný. A protože se blíží prezidentské volby, rozhodli jsme se udělat z něj svého kandidáta a jeho prostřednictvím upozornit na stavbu nového centra," vysvětlila zakladatelka spolku Nikol Burešová.

Zachráněný kocour Fricko jako prezidentský kandidát Zachráněný kocour Fricko jako prezidentský kandidát | Pet Heroes z. s.

Centrum pro nemocné

Spolek před časem zakoupil velký statek, který chce postupně přestavět. S pomocí dárců na něj šetřil šest let. V první sbírce se na rekonstrukci vybralo přes milion, práce na stavbě ale teprve začínají. „V posledních letech jsme měli v péči přes šest set nemocných zvířat. Jsme ale omezeni kapacitou. Spousta zvířat navíc vyžaduje specifické podmínky nebo péči, které běžné útulky nejsou schopny zajistit. Právě proto bychom chtěli vytvořit centrum, které bude od začátku do konce přizpůsobené nemocným, handicapovaným či jinak znevýhodněným psům a kočkám,“ vysvětlila Nikol.

Přežil srážku s autem

Na stavbu centra upozorňuje spolek prostřednictvím kocourka Fricka, který si prošel peklem. Srazilo ho autem, vážná zranění málem nepřežil. "V naší péči podstoupil náročnou operaci. Jediné, co se nedalo zachránit, bylo jedno oko. Ale i tak se dá žít," shrnula jeho příběh Nikol s tím, že dnes žije jednooký kocour spokojeně v adoptivní rodině.

Fricko bojoval o život poté, co ho srazilo auto Fricko bojoval o život poté, co ho srazilo auto | Pet Heroes z. s.

Jak podpořit Fricka?

Podpořit kočičího kandidáta, a tím i stavbu centra může každý. Způsobů je hned několik. "Od letošního října pořádáme dobrovolnické dny pro veřejnost. Díky pomoci dobrovolníků jdou práce rychleji. Pokud máte chuť vzít do ruky nářadí, dejte nám vědět na e-mail luciek@petheroes.cz a my se vám ozveme s termíny dalších dobrovolnických dnů," řekla Nikol Burešová. Přispět lze i darem na transparentní účet. Více na https://kockanahrad.cz/.

Alžběta Plachá ( 13. listopadu 2022 14:51 )

Sem si mislr jsem si myslela že jako mají lidi se trochu rozum za našeho Mládí žádné týrání zvířat neřešilo To jste si prostě ulovili Viděl jste si nic pečeně ale teď to všichni hrozně hrotí Je to

Zobrazit celou diskusi