Pět dokonalých houbových receptů: Zkuste sekanou, toasty i pomazánku!
-
Léto je čas, kdy v našem jídelníčku nechybí houby v nejrůznějších úpravách. Inspirujte se prověřenými recepty Zdenky Kryspínové, která je nejen fotí, ale také si na nich ráda pochutnává.
- 1.
Houbová sekaná
Potřebujeme: Misku hub, nejlépe směs nebo tvrdší houby, 100 g anglické slaniny, 1 cibuli, 4 plátky toastového chleba nebo 2 rohlíky, sklenici mléka, 2 vejce, strouhanku, petrželovou nebo celerovou nať, sůl, pepř a majoránku.
Postup: Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky a zpěníme na pánvi. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Přisypeme houby a dusíme asi 15 minut doměkka.
Do vychladlé směsi přidáme toastové chleby namočené v mléce, vymačkané a nakrájené na drobno. Rozklepneme jedno celé vejce a jeden žloutek (bílek si schováme na potření). Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a nasekanou petrželovou nebo celerovou natí. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Dobře promícháme a mokrýma rukama vymodelujeme z těsta šišku.
Do pekáčku nalijeme trochu vody a kapku tuku, přeneseme do něj šišku a potřeme bílkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C, na závěr můžeme na chvíli zapnout gril, aby se vytvořila pěkná kůrka. Podáváme s bramborami nebo chlebem a zeleninovou oblohou.
- 2.
Hovězí na houbách
Potřebujeme: kousek másla, 3 cibule, asi 300 g roštěné nebo zadního hovězího, sůl, pepř, hladkou mouku, pevnější houby (hřiby, křemenáče) dle chuti.
Postup: Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, ochutíme solí a pepřem a zlehka obalíme v hladké mouce. Necháme chvilku odležet, mezitím si nakrájíme cibulku, osmahneme ji v kastrolu na másle a dáme stranou.
V tomtéž kastrolu osmahneme z obou stran plátky masa, pak vrátíme zpět cibulku a podlijeme vodou. Maso dusíme pod pokličkou (nebo v tlakovém hrnci) dokud nezměkne. Chvíli před tím, než je maso hotové, přidáme ještě na plátky nakrájené houby, které dusíme spolu s masem 20 minut. Omáčku už nijak nezahušťujeme, o zahuštění se postará mouka, ve které jsme obalili maso. Jako příloha se nejlépe hodí bramborové knedlíky, ale vhodná je i rýže nebo těstoviny.
- 3.
Toasty s houbami
Potřebujeme: Misku hub (směs tvrdších a měkčích druhů), cibuli, kousek másla, sůl, kmín, 1 až 2 vejce, toastový chléb.
Postup: Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na másle, až zesklovatí. Přidáme houby, posolíme, okmínujeme, podlijeme dvěma lžícemi vody (posolené houby vodu pustí) a necháme 20 minut dusit. Občas promícháme a podle potřeby podléváme trochou vody. Na podušené houby rozklepneme vajíčko nebo dvě a mícháme, dokud neztuhne. Směs mažeme na opečený toastový chléb nebo topinky, ozdobíme pokrájenou cibulovou natí nebo pažitkou. Podáváme se zeleninovou oblohou.
- 4.
Ryzcová polévka
Potřebujeme: 1 cibuli, 50 g másla, misku ryzců smrkových, sůl, vývar dle chuti, polévkové těstoviny, pórek, sladkou a pálivou papriku, libeček, pažitku nebo petrželku.
Postup: Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidáme pokrájené ryzce, osolíme a okořeníme. Trochu osmahneme a zalijeme vývarem. Vaříme 15 minut. Poté přidáme polévkové těstoviny a nadrobno nakrájenou zelenou část pórku. Povaříme ještě dalších 5 minut, podle potřeby dochutíme a ozdobíme nasekanou pažitkou nebo najemno nasekaným pórkem.
- 5.
Žampionová pomazánka
Potřebujete: 30 g másla, 250 g žampionů, 250 g tvarohu, 100 g majonézy (stačí i méně, podle chuti), 15 dkg šunky nebo šunkového salámu, sůl, kmín, petrželku.
Postup: Žampiony nakrájíme na menší kousky a osmahneme na pánvi na rozpuštěném másle. Posypeme lehce kmínem, posolíme, podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Necháme vychladit a mezitím si v misce rozmícháme tvaroh s majonézou podle vlastní chuti. Přidáme šunku nakrájenou na malé kostičky a nasekanou petrželku. Nakonec přimícháme vychladlé žampiony a je hotovo. Důležité je, aby byla pomazánka správně osolená. Podáváme s opečenými toasty nebo pečivem dle vlastního výběru.
Tip Zdenky Kryspínové: Množství surovin je pouze orientační, tuhle pomazánku dělám od oka a podle chuti. Vždycky je ale výborná.