„V tuto chvíli je čekací doba po zaregistrování a získání pořadového čísla k odbavení potřebných dokladů dlouhá jeden až půldruhého dne,“ řekla ráno Blesku.cz mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

Hodinu před pátečním polednem už úřady ohlásily, že jihomoravské Asistenční centrum pomoci Ukrajině na Výstavišti má naplněnou kapacitu. „Registrační čísla na odbavení se už vydávají pouze těm uprchlíkům z Ukrajiny, kteří nemají v Jihomoravském kraji zázemí a ubytování,“ potvrdila Knotková. Opatření bude platit až do odvolání.

Uprchlíkům z Ukrajiny, kteří mají v Jihomoravském kraji zázemí, proto úřady naléhavě doporučují, aby si pro vydání pořadového čísla k odbavení došel jeden dospělý člen rodiny doprovázený člověkem, který mu ubytování poskytla.

Do čtvrtečního večera centrum odbavilo 452 utečenců. „V současné době čeká ve frontách zhruba tisíc lidí,“ upřesnila Knotková. Celkem 40 lidí se podařilo během dne ubytovat. K dispozici mají úřady 4 471 lůžek.

VIDEO: Exšéf Mosadu exkluzivně pro Blesk: Rusové mají potíže, Zelenskyj působí jako „zachránce lidu“.

Video
Video se připravuje ...

Exšéf Mosadu exkluzivně pro Blesk: Rusové mají potíže, Zelenskyj působí jako „zachránce lidu“ Pavlína Horáková, Lukáš Červený

24 hodin denně nonstop

V pavilonu B, kde centrum sídlí, mají zázemí i pracovníci Českého červeného kříže, kteří se starají o stravu a případné základní ošetření příchozích. Jsou zde i dobrovolníci a zástupci humanitárních organizací. Policisté v centru fungují 24 hodin denně. Ani to na rychlejší odbavení nestačí.

Vzkázal zároveň všem organizacím a dobrovolníkům, kteří se snaží zajistit ve větším měřítku převoz uprchlíků a směřovat je do Brna, aby svůj úmysl oznámili policii na čísle 158 dopředu.

„Jde o to, abychom se na tyto situace mohli lépe organizačně připravit a patřičně včas reagovat,“ vysvětlil ředitel krajských policistů Leoš Tržil.

Fotogalerie
76 fotografií