Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brno na výstavišti otevřelo asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny: Doklady, lékařská péče, strava

Autor: jn - 
2. března 2022
11:21

Vyřízení základních dokumentů a všech potřebných dokladů nutných k pobytu u nás, akutní lékařskou péči nebo stravu – to vše poskytuje Asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny, které bylo ve středu 2. března otevřeno na brněnském výstavišti.

Centrum vzniklo ve spolupráci Jihomoravského kraje, města Brna, společnosti Veletrhy Brno a složek integrovaného záchranného systému.

„To hlavní, co centrum nabízí, je, že si zde vyřídí vše nezbytné. Když nyní máme fungující asistenční centrum, tak můžeme také od dnešního dne začít využívat naše ubytovací kapacity, které máme k dispozici. Nechceme, aby tito lidé museli ještě dál cestovat, ale měli možnost se v klidu ubytovat. To organizujeme ve spolupráci s hasiči, kteří je na místa ubytování rozvážejí,“ uvedl při otevření centra hejtman Jan Grolich.

Příchozí uprchlíci zde absolvují nejprve registraci u cizinecké policie. Následují nezbytné úkony a vyřízení víz u odboru migrační politiky Ministerstva vnitra, což pro ně mimo jiné znamená, že disponují zdravotním pojištěním. Také to pro ně přináší možnost registrace na úřadu práce.

V pavilonu B, kde centrum sídlí, mají zázemí i pracovníci Českého červeného kříže, kteří se starají o stravu a případné základní ošetření příchozích. Jsou zde i dobrovolníci a zástupci humanitárních organizací. Jak dodal hejtman, v centru budou postupně přibývat další služby, místa, kde získají potřebné informace, rozšíří se vybavení centra o postele a také dětské koutky.

„Já bych chtěl všem, kdo se na vzniku centra podíleli, moc poděkovat. Ještě včera to byla jen prázdná výstavní hala a nyní je tu už plně funkční asistenční centrum. Odvedli zde strašně velkou práci za mimořádně krátký čas,“ řekl hejtman Grolich.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa