„Byli z obce Malyj Breznyj. Nyní tam proudí uprchlíci. V budově školy už ubytovali několik set žen a dětí. Od tamního starosty jsem zjistil, co nejvíc potřebují,“ řekl organizátor pomoci, starosta Tasova Vlastimil Falešník (31, KDU-ČSL).


Zjistil, že běženci mají sice střechu nad hlavou, ale nemají kde ležet a co jíst. Dodavatelské řetězce tam už nefungují. „Vyhlásili jsme proto sbírku na pomoc. Okamžitě se k ní připojily prakticky všechny obce v regionu,“ potěšilo Falešníka.
Video
Video se připravuje ...

V Tasově na Hodonínsku zorganizovali pomoc pro ukrajinskou vesnici Malyj Breznyj. Hynek Zdeněk

Jen v Tasově přišla pomoci přibližně polovina obyvvatel. „U nás se zapojilo 115 rodin. Zaplnili jsme kulturní dům. Nyní to svážíme do Tasova,“ řekla ve čtvrtek starostka Blatnice pod Svatým Antonínkem Svatava Blahynková (53, NK).

Využijí každý prostor

Tasov má zajištěn kamion až na ukrajinské hranice, tam si převezmou náklad přímo Ukrajinci. „Vejde se do něj 33 palet. Už nyní jich máme nahlášených 38. Některé palety proto rozebereme a využijeme každý volný prostor v kamionu,“ dodal starosta Tasova.

Sbírka pro ukrajinskou obec oslovila nejen obyvatele, ale i podnikatele. Když se například o sbírce dozvěděla jedna ze soukromých firem, přivezla do Tasova tisíc porcí polévek. Kamion odjede v pátek. Do obce Malyj Breznyj dorazí v sobotu.


Co putuje z Veselska na Ukrajinu? Dětské věci: plenky, vlhčené ubrousky, příkrmy, přesnídávky, sušené mléko. Deky, spací pytle, karimatky, svítilny, baterie, power banky, lékarničky, trvanlivé potraviny: mouka, těstoviny, mléko, konzervy, hygienické a zdravotní potřeby – pasta, kartáčky, toaletní papír, papírové utěrky.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Fotogalerie
80 fotografií