Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Tisíce uprchlíků z Ukrajiny v Česku: Může to být největší vlna, varuje odborník

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
2. března 2022
15:29

Z Ukrajiny se kvůli ruské invazi snaží uprchnout statisíce lidí.  Některé čekají příbuzní, jiní ale utíkají bez konkrétního cíle. V Česku se zatím pro ně otevřela první tři centra pomoci. Premiér Petr Fiala (ODS) mluvil v Poslanecké sněmovně o tom, že zatím jich je u nás zhruba dvacet tisíc. Jaká je jejich budoucnost? Tomu se věnovalo Epicentrum Blesku s ředitelem Organizace pro uprchlíky Martinem Rozumkem. 

„Migrační vlna ze Sýrie byla velmi velká, milion lidí skončil v Německu během krátké doby. S Ukrajinou to může být velmi podobné. Je možné, že to bude největší vlna,“ uvedl Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Odhady zatím napovídají, že by vnitřně přesídlených osob mimo své domovy mohlo být na Ukrajině kolem 2 milionů lidí.

„Velký přísun lidí je do Polska, k nám samozřejmě méně. Jdou nejčastěji tam, kde mají komunitu, takže si nedělám iluze, že by ČR nebyla cílovou zemí,“ podotkl Rozumek.

Rozdělovací mechanismus neexistuje a pro Evropany by byl nepřijatelný i v souvislosti s dřívějšími debatami o odmítaných migračních kvótách, Ukrajinci navíc nepotřebují vízum a mohou volně cestovat po EU, upozorňuje Rozumek.

„Právě proto, že v ČR žije 200 tisíc Ukrajinců, spousta z nich zamíří sem. To číslo si ale netroufnu odhadnout,“ uvedl, ale dodal varování: „Myslím si, že se s tím budeme jako Visegrádská čtyřka prát hodně.“

dadadana ( 2. března 2022 16:25 )

tak můžou, samozřejmě, jen bych teda nerada, aby se ta pomoc zase zvrtla.

dadadana ( 2. března 2022 16:03 )

tak se na ty fotky pořádně podívejte, to nejsou patnáctiletý kluci

dadadana ( 2. března 2022 15:45 )

jaktože jsou mezi uprchlíky z Ukrajiny i mladí muži? Já myslela, že musí zůstat a bránit zemi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa