Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Všichni tady věří ve vítězství.“ Ukrajinští novomanželé tráví líbánky doma na frontě

Autor: sova - 
2. března 2022
05:00

Jen několik hodin po svatbě, která se shodou okolností konala v první den ruské invaze na Ukrajinu, se Jarina Arievové a Svjatoslav Fursin zapojili do boje v obraně jejich země. Novomanželé se měli vzít původně až v květnu, ale minulý týden, kdy Rusko provedlo invazi, spěchali k oltáři do Kyjeva, aby se o několik hodin později připojili k ukrajinskému odboji. Informuje o tom CNN.

Manželé v maskáčích a s puškou v ruce vyprávěli reportérovi americké stanice Donu Lemonovi o tom, jak strávili „líbánky“ v obleženém městě a jak se posléze chopili zbraní, aby bojovali proti ruským jednotkám, které napadly jejich vlast.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

„Je těžké to pochopit, tuhle novou realitu, která s ruskou invazí přišla,“ řekla Arievová, která pochází z Kyjeva. Dodala, že dnes 1. března, v první den meteorologického jara, by obvykle stejně jako jejich spoluobčané zasévali slunečnice – ukrajinskou národní květinu –, místo toho však budou vzdorovat ruskému útoku.

„Je to jiný druh života, ale je to realita“

„Nikdo tady nenaříká, že prohrajeme, ani nepláče. Všichni tady věří ve vítězství. Všechno je to jen otázka času. Takže jsem velmi ráda, že vidím takové množství lidí, kteří jsou opravdu připraveni bojovat. Že jsou připraveni zabíjet za svou zemi a nepřipouštět si žádné pochybnosti o našem vítězství v této válce,“ uvedla.

Její manžel Svjatoslav se narodil v západním Lvově a médiím řekl, že „jeho lidé vždy chtěli být svobodní. Tak moc, že jsou připraveni za svou svobodu tvrdě bojovat“. Když se vydává do boje, obává se o bezpečnost své rodiny – novomanželky, rodičů a sestry –, ale jedním dechem dodává, že „udělá všechno, aby je ochránil“.

Jarina, která každý den zároveň chodí do zaměstnání, poznamenává, že je „těžké čekat, až se manžel vrátí z mise“, ale všichni si navzájem pomáhají. „Život tady je jiný, ale je to život. Lidé žertují a smějí se. Je velmi zajímavé a poučné to sledovat, jde o jiný druh života, který se s nástupem války proměnil, ale je to realita,“ zamýšlí se.

„Aby si všichni zapamatovali, že bojovat za svobodu má cenu“

Manželé zároveň vyzvali zahraniční představitele a veřejnost, aby Ukrajině pomohli penězi, potravinami, zbraněmi a lékařskou pomocí a aby na Rusko uvalili další sankce.

Svjatoslav Fursin doufá, že brzy přijde doba, kdy bude moci shromáždit svou rodinu a přátele „na jednom místě a vypít sklenku dobrého vína. A všem říct: ‚Hurá, válka skončila, vyhráli jsme‘.“

Než se tak ale stane, chce prý, aby si „všichni na tomto světě, včetně Ruska a ruského lidu, zapamatovali, že bojovat za svobodu má cenu“.

Video  70 ukrajinských vojáků zabito při ruském útoku  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa